Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia

Zverev vyhral premiérovo v kariére Turnaj majstrov

Nemecký tenista Alexander Zverev vracia loptičku Srbovi Novakovi Djokovičovi vo finálovom zápase Turnaja majstrov ATP v Londýne 18. novembra 2018. Foto: TASR/AP

Zápas trval 80 minút. Iba 21-ročný Zverev sa stal tretím Nemcom v histórii s víťazstvom na Turnaji majstrov.

Londýn 18. novembra (TASR) - Nemecký tenista Alexander Zverev prekvapujúco triumfoval na koncoročnom Turnaji majstrov ATP v Londýne. Tretí nasadený hráč si v nedeľňajšom finále poradil so svetovou jednotkou Srbom Novakom Djokovičom v dvoch setoch 6:4 a 6:3 a získal najcennejší titul vo svojej kariére.

Zápas trval 80 minút. Iba 21-ročný Zverev sa stal tretím Nemcom v histórii s víťazstvom na Turnaji majstrov. Pred ním to dokázali jeho krajania Boris Becker (1988, 1992, 1995) a Michael Stich (1993). Piaty hráč sveta vybojoval svoj jubilejný desiaty titul na okruhu. Stal sa najmladším víťazom turnaja od roku 2008, keď v rovnakom veku získal Djokovič prvý zo svojich piatich titulov.

Djokovič nevyužil šancu dotiahnuť sa v počte triumfov na koncoročnom podujatí na Švajčiara Rogera Federera, ktorý ich doteraz nazbieral rekordných šesť. Zverenec Mariána Vajdu napriek tomu zakončí rok ako svetová jednotka. Štrnásťnásobný grandslamový šampión Turnaj majstrov vyhral v rokoch 2008, 2012, 2013, 2014 a 2015.

Zverev predviedol vo finále parádny výkon, v prvom sete na svojom podaní stratil iba štyri loptičky. Srb tak nemal šancu dostať sa k brejkbalu, naopak v deviatej hre za stavu 4:4 ponúkol jeden súperovi a ten príležitosť okamžite využil. Nemec v nasledujúcej hre premenil druhý setbal. Pre Djokoviča to bol vôbec prvý stratený set na turnaji.

Druhé dejstvo odštartoval Djokovič opäť stratou servisu, vzápätí ale previedol rebrejk. Zverev okamžite zobral súperovi podanie aj do tretice v zápase a po potvrdení brejku získal náskok 3:1.

Ten si už postrážil až do konca duelu, keď Srba už nepustil ani raz do šance vyrovnať. Za stavu 5:3 navyše opäť uspel pri podaní súpera a využil svoj v poradí druhý mečbal. Djokovičovi tak odplatil hladkú prehru v dvoch setoch zo skupiny. Na tróne Turnaja majstrov vystriedal vlaňajšieho víťaza Bulhara Grigora Dimitrova.

"Naozaj ťažko opísať moju radosť, je to jednoznačne najväčší triumf v doterajšej kariére. Novak bol v druhej polovici roka neskutočný a takmer neprehral zápas, ale som rád, že jednu prehru si nechal na duel so mnou," povedal po finále Zverev, ktorého koučom je bývalý skvelý tenista Ivan Lendl. "Ivan, ďakujem, že si posilnil môj tím."

Djokovič vyzdvihol kvalitu súpera: "Saša hral oveľa lepšie ako v skupine a zaslúžil si dnes víťazstvo. Je ešte stále veľmi mladý, no už má za sebou skvelé výsledky a prajem mu všetko dobré aj do bduúcnosti."

Turnaj majstrov 2018

Finále:


Alexander Zverev (3-Nem.) - Novak Djokovič (1-Srb.) 6:4, 6:3