Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia

Bulharsko nechce prijímať späť migrantov

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Migranti by sa síce v súčasnosti mali vracať do krajín, kde prvýkrát vstúpili na územie Európskej únie a požiadali o azyl, takéto predpisy sa však dodržiavajú len zriedka.

Sofia 20. júla (TASR) - Bulharsko odmieta podpísať s členskými krajinami Európskej únie dvojstranné dohody o opätovnom prijatí migrantov, ktorí vstúpili do EÚ cez jeho územie. Poslanci bulharského parlamentu totiž v piatok schválili veľkou väčšinou hlasov uznesenie, ktorá vláde zakazuje podpísanie readmisných dohôd i ďalších reforiem pravidiel udeľovania azylu navrhovaných Úniou, informovala agentúra AP.

Uznesenie podporilo 177 zákonodarcov v 240-člennom parlamente. Poslanci tiež rozhodli, že vláda premiéra Bojka Borisova by mala do konca septembra predložiť bulharský návrh o reforme dublinského systému.

Migranti by sa síce aj v súčasnosti mali vracať do krajín, kde prvýkrát vstúpili na územie Európskej únie a požiadali o azyl, takéto predpisy sa však dodržiavajú len zriedka.

Bulharsko už pred časom uzavrelo svoje hranice s Tureckom plotom z ostnatého drôtu, aby tak zabránilo tomu, že sa pre migrantov smerujúcich do Európy stane novou vstupnou bránou. Táto balkánska krajina teraz vyzýva na uzavretie vonkajších hraníc EÚ a vytvorenie utečeneckých táborov mimo jej územia - v Líbyi a Turecku.