Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia

Bývalé kasárne v Nitre budú cez víkend prístupné verejnosti

ilustračné foto Foto: TASR/Radovan Stoklasa

Návštevníkov čakajú ukážky vojenskej techniky, archeologické nálezy i bohatý kultúrny program.

Nitra 17. augusta (TASR) – Bývalé kasárne pod Zoborom budú tento víkend prístupné verejnosti. V dňoch 18. a 19. augusta je tu pre Nitranov i návštevníkov mesta pripravený bohatý kultúrny program. V prvý deň to bude tancovanie zumby, koncerty hudobných skupín Tri bodky a Csukamájoláj, Trial show a Street fighter show v podaní Motoklubu Fénix Nitra. V nedeľu sa predstaví Capoiera Nitra, hudobná skupina The Roxanes a opäť nebudú chýbať vystúpenia nitrianskeho Motoklubu Fénix.

Ako informovala radnica, súčasťou víkendového programu v bývalých podzoborských kasárňach budú aj ukážky vojenskej techniky. Okrem toho tu budú prezentované aj študentské návrhy rôznych možností využitia kasární pre verejnosť. Archeologický ústav bude na podujatí prezentovať históriu i súčasnosť kasární. Predstavené budú tiež archeologické nálezy, ktoré sa našli počas výstavby cesty R1.

Areál bývalých vojenských kasární je vybudovaný na mieste niekdajšieho veľkomoravského hradiska z 9. storočia a zaberá takmer celú plochu Martinského vrchu. Kasárne, kedysi nazývané Šiator tábor, boli postavené koncom 19. storočia pre potreby uhorského honvédstva. Sú druhé najstaršie na území Slovenska. Komplex si dodnes zachoval svoj hodnotný architektonický slohový výraz neogotiky z konca 19. storočia. Prvú časť vojenského tábora dokončili 18. augusta 1882 podľa projektu Jána Lyku. Celý "Šiator tábor" tvorilo desať murovaných budov a 24 drevených barakov so všetkým potrebným príslušenstvom pre ubytovanie 300 stálych a 1200 prechodných vojenských obyvateľov. Do začiatku 20. storočia stál v areáli aj Kostol svätého Martina postavený na staršom základe pravdepodobne už z veľkomoravského obdobia, ktorý slúžil pre potreby veriacich obce Tormos, ktoré sa časom zmenilo na sídlisko Chrenová. V roku 2008 získalo mesto Nitra od štátu na 21-hektárovom pozemku kasární 34 budov.