Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia

Príchod sv. Cyrila a Metoda si pripomenú jastrabskí školáci muzikálom

Na ikone je zobrazený sv. Cyril a Metod, autor Vincent 2007. Foto: TASR/Milan Kapusta

Posolstvom pripravovaného muzikálu je podľa slov jeho spoluautorky vyzdvihnúť úlohu spomínaných svätcov, ktorí otvorili Veľkej Morave dvere k vzdelaniu.

Vranov nad Topľou 26. januára (TASR) - Posolstvo, ako aj životnú dráhu svätých Cyrila a Metoda, priblíži muzikál, ktorý sa rozhodla naštudovať so svojimi zverencami Základná umelecká škola (ZUŠ) v Jastrabí nad Topľou vo Vranovskom okrese. Hudobnú, tanečnú, ako i výtvarnú stránku projektu zastrešuje vo vlastnej réžii.


"V súvislosti s listom, ktorý adresoval školám minister školstva Dušan Čaplovič, sme sa rozhodli v tomto roku orientovať aktivity našej ZUŠ na tému 1150. výročia príchodu svätých Cyrila a Metoda na naše územie," uviedla na margo spomínaného muzikálu jeho spoluautorka Valéria Juričková.

Pokračovala, že celý muzikál s názvom Veľkomoravské noviny sa rozhodla škola zastrešiť autorsky sama. "Hudbu, texty, choreografiu, tanečné vystúpenia i réžiu celého predstavenia vyriešime vo vlastnej réžii. Kostýmy a divadelné kulisy zhotovia s pomocou pedagógov naši mladí výtvarníci," poznamenala.

Posolstvom pripravovaného muzikálu je podľa slov jeho spoluautorky vyzdvihnúť úlohu spomínaných svätcov, ktorí otvorili Veľkej Morave dvere k vzdelaniu. "Svätého Konštantína stvárnime ako múdreho človeka, ktorý urobil pred mnohými storočiami viacero správnych rozhodnutí v správnom čase," podotkla Juričková.

Spomínané divadelné predstavenie bude spojením folklórnych a moderných motívov. "Históriu a tradíciu chceme zobraziť ako niečo, čo je aktuálne, živé a svieže aj pre súčasnosť, pre dnešného človeka."

Písanie muzikálu dokončili jeho tvorcovia v týchto dňoch. Jeho premiéru chcú uviesť vo Vranove nad Topľou začiatkom mája tohto roka. "Dokončili sme scenár, hudbu a choreografiu. Postupne začneme rozdeľovať a nacvičovať jednotlivé úlohy," uzavrela Juričková.