Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia

EÚ sa bráni proti nadmerným dovozom ryže z Kambodže a Mjanmarska

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Komisia počas svojho vyšetrovania, ktoré sa začalo v marci 2018, zistila, že kombinovaný dovoz ryže indica z oboch krajín narástol za posledných päť pestovateľských sezón o 89 %.

Brusel 17. januára (TASR) - Európska komisia (EK) vo štvrtok oznámila prijatie ochranných opatrení proti nadmerným dovozom ryže z Kambodže a Mjanmarska.

Komisia v správe pre médiá spresnila, že jej vyšetrovanie potvrdilo, že došlo k značnému nárastu dovozu ryže odrody indica z Kambodže a Mjanmarska do Európskej únie (EÚ), čo európskym producentom spôsobuje hospodárske škody. Exekutíva EÚ preto rozhodla o opätovnom zavedení dovozných ciel, ktoré sa budú počas obdobia troch rokov postupne znižovať.

Rozhodnutie EK začne platiť od piatka 18. januára, deň po jeho zverejnení v Úradnom vestníku EÚ. Na jeho základe Únia znovuzavádza bežné clo na tento produkt, ktoré má výšku 175 eur na tonu v prvom roku a ktoré sa postupne zníži na 150 eur v druhom roku a 125 eur v treťom roku.

Komisia počas svojho vyšetrovania, ktoré sa začalo v marci 2018, zistila, že kombinovaný dovoz ryže indica z oboch krajín narástol za posledných päť pestovateľských sezón o 89 %. Vyšetrovaním sa zistilo, že ceny tohto tovaru boli podstatne nižšie ako ceny na trhu EÚ, a za rovnaké obdobie dokonca poklesli. Prudký nárast lacného dovozu spôsobil európskym producentom ryže vážne problémy, keď sa ich podiel na európskom trhu prepadol zo 61 % na 29 %.

Komisia pripomenula, že Kambodža a Mjanmarsko sú zvýhodnené krajiny v systéme obchodovania "všetko okrem zbraní", v rámci ktorého EÚ najmenej rozvinutým krajinám sveta jednostranne poskytuje bezcolný a bezkvótový prístup na svoj trh (neplatí to pre zbrane a muníciu). Ide o jeden z pilierov všeobecného systému preferencií EÚ (VSP), ktorého cieľom je znižovať clá pre rozvojové krajiny. Obnovenie dovozných ciel je v súlade s mechanizmom ochranných opatrení, ktorý je zakotvený v nariadení o VSP.

Pôvodnú žiadosť o uloženie ochranných obchodných opatrení na dovoz ryže predložila vo februári 2018 talianska vláda a podporili ju všetky ostatné štáty EÚ, v ktorých sa pestuje ryža (Bulharsko, Francúzsko, Grécko, Maďarsko, Portugalsko, Rumunsko a Španielsko).

(spravodajca TASR Jaromír Novak)