Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 23. apríl 2024Meniny má Vojtech
< sekcia

Európska centrálna banka svoju menovú politiku zatiaľ nemení

Budova Európskej centrálnej banky v nemeckom Frankfurte. Foto: TASR/AP

Rada guvernérov takisto nezmenila rétoriku smerovania očakávaní (forward guidance) vývoja menovej politiky, čo predpokladali trhy.

Frankfurt nad Mohanom 22. februára (TASR) - Podľa predstaviteľov Európskej centrálnej banky (ECB) je ešte príliš skoro na zmenu komunikácie ďalšieho smerovania menovej politiky. A to aj keď sa zvýšila dôvera, že inflácia sa priblíži k cieľu ECB, ukázala zápisnica z januárového zasadnutia Rady guvernérov.

"Členovia vo všeobecnosti súhlasia, že ďalšia evolúcia komunikácie Rady guvernérov ohľadom menovej politiky bude postupná a bude v súlade so zlepšovaním strednodobého inflačného výhľadu,"
uvádza sa v zápisnici zo zasadnutia, ktoré sa konalo 24. a 25. januára. "Komunikácia sa bude prirodzene vyvíjať v súlade so smerovaním očakávaní," keď sa tempo rastu spotrebiteľských cien začne trvale približovať k jej inflačnému cieľu.

Rada guvernérov ponechala na svojom januárovom zasadnutí kľúčové úrokové sadzby nezmenené a takisto nezmenila rétoriku smerovania očakávaní (forward guidance) vývoja menovej politiky, čo predpokladali trhy.

Niektorí centrálni bankári podporili, aby Rada guvernérov zmenila rétoriku týkajúcu sa programu nákupu aktív, konkrétne to, že ECB je pripravená zvýšiť objem a predĺžiť jeho trvanie, ak sa tempo rastu spotrebiteľských cien začne vzďaľovať od inflačného cieľa. Takáto zmena by podľa nich bola hmatateľným dôkazom zvýšenej dôvery týkajúcej sa trvalého smerovania inflácie. Podľa Rady guvernérov by to však bolo predčasné.

ECB podčiarkla, že vysoko expanzívna menová politika bude zachovaná aj po ukončení programu nákupu cenných papierov. Vývoj inflácie totiž bude závisieť od reinvestícií pokračujúcich ešte dlhší čas a od úrokových sadzieb, ktoré zostanú na aktuálnej úrovni ešte dlho po skončení programu.

Rada guvernérov podľa zápisnice tiež vyjadrila obavy z nedávnych medzinárodných vyhlásení týkajúcich sa vývoja výmenných kurzov a všeobecného statusu medzinárodných vzťahov. To sa týka slov amerického ministra financií Stevena Mnuchina, že slabý dolár je dobrý pre ekonomiku USA.