Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia

Gazprom poslal Ukrajine faktúru na sedem milárd USD za neodobraný plyn

Ilustračná snímka Foto: TASR/AP

Ukrajina je presvedčená, že Rusi reagovali na podpis dohody Kyjeva s ropnou spoločnosťou Royal Dutch Shell o prieskume a ťažbe bridlicového plynu.

Kyjev 26. januára (TASR) - Ruský plynárenský koncern Gazprom žiada Ukrajinu, aby zaplatila 7 miliárd USD (5,20 miliardy eur) za plyn, ktorý mala Ukrajina podľa firmy v minulom roku odobrať, avšak neurobila tak. Oznámil to dnes zdroj z ukrajinského energetického sektora. Informovala o tom agentúra Reuters.

Ukrajina je presvedčená, že Rusi tak reagovali na podpis dohody Kyjeva s ropnou spoločnosťou Royal Dutch Shell o prieskume a ťažbe bridlicového plynu. Dohodu v hodnote 10 miliárd USD zástupcovia Ukrajiny podpísali s vedením firmy vo štvrtok (24.1.) na okraj Svetového ekonomického fóra v Davose. Jej cieľom je práve znížiť závislosť od dovozu ruského plynu.

Najnovší krok ruskej spoločnosti zvýšil obavy ukrajinskej vlády, ktorá sa pripravuje na rozhovory s Medzinárodným menovým fondom o poskytnutí nového úveru vo výške 15 miliárd USD. Ten by mal Kyjevu pomôcť pri splácaní pôžičiek, ktorých splatnosť pripadá na tento rok. Misia MMF by mala začať s ukrajinskou vládou rokovať na budúci týždeň.

"Je pravda, že sme dostali faktúru na 7 miliárd USD," povedal agentúre Reuters zdroj z energetického sektora. Výpočty Gazpromu však spochybnil a dodal, že podľa neho ide pravdepodobne o politickú odvetu za kontrakt so Shellom.

Vzťahy medzi Ruskom a Ukrajinou už niekoľko rokov komplikuje napätie spôsobené cenami ruského plynu. Práve tieto spory viedli v rokoch 2006 a 2009 k zastaveniu dodávok plynu cez územie Ukrajiny. Najhoršia situácia nastala v januári 2009, keď sa Európa uprostred zimnej vykurovacej sezóny ocitla dva týždne bez plynu a niektoré krajiny, vrátane Slovenska, museli vyhlásiť núdzový stav. Problémy sa dodnes nepodarilo doriešiť, pričom Ukrajina trvá na tom, že cena ruského plynu je pre ňu príliš vysoká.

"Sme presvedčení, že nikomu nič nedlhujeme. Zdá sa, že toto všetko má spojitosť s podpisom dohody medzi Ukrajinou a spoločnosťou Shell," uviedol zdroj. Gazprom sa k informáciám zatiaľ nevyjadril, podobne ako ani ukrajinská spoločnosť Naftogaz či ukrajinská vláda.

Dohoda za Tymošenkovej vlády skomplikovala situáciu

Ruský prezident Vladimír Putin (vpravo) podáva ruku ukrajinskej premiérke Júlii Tymošenkovej po podpise dohody o preprave plynu do Európy a kontraktu o jeho dodávke Ukrajine v tomto roku v Moskve 19.januára 2009, vľavo na snímke šéf ukrajinského Naftogazu Oleh Dubyna.
Foto: TASR/AP Photo
Po plynovej kríze v roku 2009 mala situáciu upokojiť nová dohoda medzi Kyjevom a Moskvou, ktorú uzatvorila vtedajšia vláda Julie Tymošenkovej. Tá však veci skomplikovala ešte viac. Na základe tohto kontraktu totiž musí Ukrajina platiť Gazpromu okolo 430 USD za 1000 kubických metrov (m3) plynu, čo je výrazne nad úrovňou trhovej ceny, a navyše, Ukrajina musí ročne doviezť stanovený objem plynu. Podľa ukrajinskej vlády je cena prehnaná, zatiaľ sa jej však Rusko nepodarilo presvedčiť, aby ju znížilo. Moskva nesúhlasí ani s výraznejším znížením odberu plynu.

Objem sa síce v rámci kontraktu dá znížiť, rozsah zníženia však nesmie prekročiť 20 % z pôvodne stanoveného objemu. Ukrajinský zdroj uviedol, že podľa Gazpromu mal štátny Naftogaz odobrať minulý rok z Ruska okolo 42 miliárd m3 plynu. Ukrajina celkovo odobrala cez 33 miliárd m3, čo je minimum, ktoré je v rámci kontraktu povolené. Väčšinu kúpil Naftogaz, avšak časť súkromný ukrajinský obchodník s plynom, čo Gazprom pravdepodobne viedlo k tomu, že stanovil vyšší než povolený objem neodobraného plynu. Ukrajinský zdroj však takéto výpočty spochybnil.