Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia

Handzuš by mal viesť SZĽH, tvrdí jeho bývalý tréner Terry Murray

Michal Handzuš (vpravo) Foto: TASR/AP Photo

V play off podáva rovnako dobré výkony, v 16 stretnutiach má na konte už deväť bodov (2+7) a veľkou mierou sa zaslúžil o to, že Chicagu chýba už len krok k postupu do finále play off NHL.

Beverly Hills 7. júna (TASR) - Michal Handzuš by mal viesť Slovenský zväz ľadového hokeja (SZĽH). V piatok to vyhlásil bývalý tréner Los Angeles Kings Terry Murray, ktorý ocenil najmä vodcovské schopnosti skúseného slovenského centra.

"Myslím si, že keby sa stal trénerom, okamžite by odvádzal výbornú prácu. Mám predstavu, že by sa mal vrátiť späť na Slovensko a viesť tamojší hokejový zväz. Má tú schopnosť vidieť celkový obraz a vie, čo treba, aby pripravil program pre mladých hráčov, ktorý ich dovedie od hokejových začiatkov až do olympijského tímu," uviedol terajší kouč tímu Adirondack Phantoms z AHL pre New York Times.

Murray viedol Handzuša ako tréner v Los Angeles Kings v rokoch 2008-2011 a tvrdí, že mať ho v tíme bolo ako mať ďalšieho trénera. "Veľmi dobre pozoroval tímovú hru. Mal skvelé nápady a návrhy a presvedčivé názory na to, ako by mali veci vyzerať. Veľmi pozorne som ho počúval. V mojej poslednej sezóne v Los Angeles mi veľmi chýbal," pokračoval s chválou Murray.

Podľa šesťdesiatdvaročného kanadského trénera zanechal Handzuš veľkú stopu aj na vtedy mladých hráčoch Kings, z ktorých sa stali terajší lídri tímu: "Naozaj zanechal svoj odtlačok na mnohých hráčoch v LA. Anže Kopitar, Jarret Stoll, Dustin Brown a Matt Greene, to sú lídri tímu, na ktorých urobil veľký dojem a pomohol im, aby sa z nich stali takí veľkí hráči, akí teraz sú."

Chválami nešetril ani Handzušov terajší spoluhráč z Chicaga, dvadsaťtriročný Marcus Kruger. "Michal je skvelý hráč, od ktorého sa dá veľa naučiť. Všetko robí nanajvýš profesionálne," uviedol.
Generálny manažér zámorského hokejového klubu Los Angeles Kings Dean Lombardi (vľavo) drží s novým hlavným koučom 57-ročným Terrym Murrayom dres s jeho menom
Foto: TASR/AP

Handzuš je v play off platným hráčom Chicaga


Zlatý a dvakrát strieborný medailista z MS odštartoval skrátenú sezónu NHL v San Jose Sharks, kde sa mu príliš nedarilo a v 28 dueloch získal iba dva body (1+1). Potom však prišiel prestup do tímu "jastrabov", kde tridsaťšesťročný útočník znova "ožil". V posledných 11 zápasoch základnej časti nazbieral šesť kanadských a sedem plusových bodov a zo štvrtého útoku sa prebojoval až do druhého.

V play off podáva rovnako dobré výkony, v 16 stretnutiach má na konte už deväť bodov (2+7) a veľkou mierou sa zaslúžil o to, že Chicagu chýba už len krok k postupu do finále play off NHL. Blackhawks zdolali v noci na piatok vo štvrtom finále Západnej konferencie práve jeho bývalý klub Los Angeles Kings 3:2 a v sérii vedú už 3:1, pričom Handzuš prihral na víťazný gól krajana Mariána Hossu.

Tréner "jastrabov" Joel Quenneville si váži najmä jeho skúsenosti, platnosť na vhadzovaniach a defenzívne kvality. "Veľmi dobre si uvedomuje svoju úlohu v tíme a čo od neho očakávame a dokáže to veľmi dobre plniť," uviedol.

"Vie hrať v každej situácii. Jeho ofenzívne schopnosti sú pravdepodobne nedocenené. Je dobrý na vhadzovaniach, vie hrať dozadu a v špeciálnych formáciách. No najviac zo všetkého nám dodal vodcovské schopnosti. Hovorí správne veci v správny čas," dodal jeho spoluhráč z útoku Patrick Sharp.