Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia

PRIBUDLI NOVÉ MENÁ: Uprising 2018 doplňuje line-up

Ilustračné foto. Foto: TASR/Jakub Kotian

Na Uprising sa Lee 'Scratch' Perry vráti s neuveriteľne energickou šou, ktorú doplní na pódiu ďalší dubový velikán a jeden z najvýznamnejších reggae producentov vôbec Mad Professor.

Bratislava 22. februára (TASR) – Do programu 11. ročníka festivalu Uprising pribudlo hneď sedem mien overených rokmi aj svetovými festivalmi. Na svoje si prídu milovníci reggae, dubu, ale aj jungle a drum'n'bassu. V Bratislave sa totiž 24.-25. augusta objavia legendárni Lee 'Scratch' Perry a Mad Professor, hviezda britskej elektronickej scény Benny Page, duboví Bush Chemists, veteráni Mighty Diamonds a Brother Culture či šarmantná Sista Awa.

Bez neho by reggae a dub, ako ho dnes fanúšikovia poznajú, ani neboli. Lee 'Scratch' Perry, viac než vitálny osemdesiatnik, naštartoval kariéru Boba Marleyho, spolupracoval s Paulom McCartneym aj The Clash. Tento vyhľadávaný producent sa preslávil netradičným prístupom k tvorbe a vo svojom čase svetelnými rokmi predbehol vývoj hudby. Na Uprising sa vráti s jeho neuveriteľne energickou šou, ktorú doplní na pódiu ďalší dubový velikán a jeden z najvýznamnejších reggae producentov vôbec Mad Professor.



Britské ostrovy a jej tanečnú elektronickú scénu príde tento rok zastúpiť Benny Page. Jeho produkcie sa stabilne držia v top rebríčkoch a v rotáciách rádií ako BBC Radio, 1Xtra či Rinse FM. Verných fanúšikov baví svojím energickým mixom dnb a jungle, avšak nebojí sa zablúdiť ani do vôd dubstepu, UK funky či ragga-jungle.

Kvalitu bassov preveria ďalší ostrovania, veteráni dub scény Bush Chemists. Partiu ešte začiatkom 90. rokov nadchla jamajská soundsystémová kultúra. Ich svojské hudobné experimenty a remixy pomohli vytvoriť základ pre novú generáciu dubu s elektronickejším, basovejším a drsnejšie znejúcim zvukom.

O roots reggae ako vystrihnuté z Jamajky 70. rokov sa postará legendárne trio Mighty Diamonds. Tvorcovia hitov ako Pass the Kouchie či I Need a Roof si napriek ťažkému detstvu v chudobnej štvrti Kingstonu získali status hviezd. Rastafariáni telom aj dušou úspešne balansujú vo svojej tvorbe medzi silnými spirituálnymi a politickými odkazmi a ľahšími romantickými skladbami.



Ďalším rasta veteránom v line-upe Uprisingu 2018 je Brother Culture, jeden z najdlhšie pôsobiacich britských reggae umelcov. Napriek tomu, že má na konte len jediný sólo album, široké publikum ho môže poznať vďaka nespočetnému množstvu spolupráce s menami ako Prodigy, Mungo's HiFi, Dubmatix či Radikal Guru.

Pestrý zoznam nových mien uzatvára krásna Awa Fall a.k.a. Sista Awa. Talianska speváčka so senegalskými koreňmi očarila publikum na festivaloch ako Rototom či One Love, kde vystúpila spoločne s Eazy Skankers, jednou z najznámejších talianskych reggae kapiel.

Vstupenky je možné zakúpiť online vo všetkých pobočkách siete Ticketportal. TASR informoval PR manažér podujatia Sveťo Moravčík.