Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 9. máj 2024Meniny má Roland
< sekcia

Jemenskí húsíovia tvrdia, že zostrelili americký dron

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Televízia CBS News však s odvolaním sa na anonymného predstaviteľa americkej armády uviedla, že jej zdroj priznáva, že v Jemene havaroval dron.

Ak si želáte, aby počítač prečítal text článku, použite prehrávač nižšie.
00:00 / 00:00
Washington/Saná 27. apríla (TASR) — Jemenskí povstalci - húsíovia - tvrdia, že zostrelili ďalšie z bezpilotných lietadiel americkej armády - MQ-9 Reaper.

Podľa agentúry AP húsíovia odvysielali aj zábery na trosky, ktoré zodpovedali súčastiam bezpilotného lietadla. V sobotu o tom informovala agentúra AP.

Predstavitelia amerického Pentagónu, ústredného velenia armády USA a amerického letectva v sobotu nereagovali na žiadosti médií o komentár k záberom zverejneným húsíami.

Televízia CBS News však s odvolaním sa na anonymného predstaviteľa americkej armády uviedla, že jej zdroj priznáva, že v Jemene havaroval dron.

Húsíovia tvrdia, že dron zostrelili strelou zem-vzduch. Ich akcia je zrejme súčasťou obnovenej série útokov, ku ktorej povstalci pristúpili tento týždeň po relatívnom útlme vo svojej nátlakovej kampani súvisiacej s vojnou medzi Izraelom a palestínskym militantným hnutím Hamas v Pásme Gazy.

Húsíovia od novembra podnikli podľa USA viac ako 50 útokov na obchodné lode v Červenom mori, zmocnili sa jedného plavidla a ďalšie potopili. Intenzita ich útokov sa v posledných týždňoch znížila, keďže sa stali terčom leteckých útokov koalície vedenej USA.

Jemenskí povstalci ohrozujú medzinárodnú námornú dopravu v Červenom mori od vlaňajšieho novembra. Odôvodňujú to solidaritou s Palestínčanmi v Pásme Gazy, kde sa vlani v októbri začala vojna medzi Izraelom a palestínskym hnutím Hamas.