Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia

V Kapušanoch dnes rozvoniavali zabíjačkové špeciality

Historicky prvá obecná zabíjačka sa konala 26. januára 2013 v obci Kapušany, okres Prešov. Kým majstri mäsiari otec a syn Vladislavovia Kurtyovi pred občanmi obce spracovali 150-kilogramové prasa, ženy pripravovali hriatô, varili kapustu, čistili cibuľu i cesnak. Na snímke varenie kapusty. Foto: TASR/Milan Kapusta

Historicky Prvá obecná zabíjačka sa konala od rána pri Kultúrnom dome, kde početní záujemcovia sledovali postup pri spracovaní 160-kilového prasiatka.

Kapušany 26. januára (TASR) - Pripomenúť si staré tradície a pochutnať si na zabíjačkových špecialitách dnes mohli obyvatelia a návštevníci Kapušian v okrese Prešov.

Historicky Prvá obecná zabíjačka sa konala od rána pri Kultúrnom dome, kde početní záujemcovia sledovali postup pri spracovaní 160-kilového prasiatka. Podujatie pútalo pozornosť aj prechádzajúcich vodičov áut, ktorí zastavovali a zabíjačku si fotili.

Pohostenie z hotových výrobkov sa konalo v Kultúrnom dome, na konzumáciu boli pripravené mäso s kapustou, ovarová polievka - rajcupa, škvarky, klobásy, jaternice a ďalšie špeciality.

"Zabíjačka patrí k fašiangovému obdobiu a preto sme sa rozhodli, že ponúkneme našim občanom trochu zábavy a vytvoríme priestor na spoločné priateľské stretnutia," povedal pre TASR prednosta obecného úradu Ján Zemčák. "Tunajším zvykom bolo prasiatko čistiť obarovaním vodou. Ľudia to mohli vidieť na vlastné oči. Možno práve tu zistili, na čo sa používali niektoré predmety, ktoré našli na pôjdoch u starých rodičov."



Polemika o jaterniciach

Menšia polemika podľa prednostu vznikla pri rozhodovaní, z čoho budú jaternice. Mnohí chceli, aby sa použili krúpy, starší obyvatelia obce tvrdili, že v minulosti sa tu vždy používala ryža. "Nakoniec sme sa rozhodli, že dáme krúpy aj ryžu, uvidíme, čo malo väčší úspech," dodal prednosta.

Akciu sprevádzalo mrazivé, ale slnečné počasie, program spestrili vystúpenia obecnej folklórnej skupiny Kapušanske richtaroše a hudobnej skupiny Gejany.

Konanie tradičnej zabíjačky pre verejnosť zváži obecný úrad aj o rok. "Robili sme to komplet grátis a uvidíme do budúcna podľa záujmu ľudí," dodal Zemčák.

Fašiangy v Kapušanoch sa zabíjačkou zďaleka nekončia, pretože 9. februára sa bude konať obecný ples a toto obdobie ukončia tradične symbolickým "pochovávaním basy".
Historicky prvá obecná zabíjačka sa konala 26. januára 2013 v obci Kapušany, okres Prešov. Kým majstri mäsiari otec a syn Vladislavovia Kurtyovi pred občanmi obce spracovali 150-kilogramové prasa, ženy pripravovali hriatô, varili kapustu, čistili cibuľu i cesnak. Na snímke vpravo mäsiar Vladislav Kurty ml.
Foto: TASR/Milan Kapusta