Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia

Maastrichtská zmluva mala zabezpečiť smerovanie EÚ k politickej únii

Dokončenie hospodárskej a menovej únie a zavedenie jednotnej meny v členských štátoch EÚ bolo jedným z najambicióznejších cieľov únie.

Maastricht/Bratislava 7. júna (TASR) - Krajiny Európskeho spoločenstva v zastúpení na najvyššej úrovni podpísali 7. februára 1992 zmluvu o Európskej únii (EÚ). Do platnosti vstúpila 1. novembra 1993 známejšia pod prívlastkom, ktorý jej prisúdili podľa mesta, kde bola podpísaná - Maastrichtská zmluva.

Dokument prijali na stretnutí Európskej rady v holandskom Maastrichte v decembri 1991. Na rovnakom mieste ju 7. februára 1992 najvyšší európski predstavitelia podpísali, 7. apríla 1992 ju schválil Európsky parlament (EP) a do platnosti vstúpila po ratifikácii vo všetkých členských krajinách 1. novembra 1993.

Hlavným cieľom Maastrichtskej zmluvy bolo, aby EÚ nezostala len hospodárskym spoločenstvom, ale aby postupne smerovala k politickej únii. Výrazne tiež posilnila princíp subsidiarity. Najvýznamnejším prínosom zmluvy bolo rozhodnutie vybudovať hospodársku a menovú úniu s jednotnou menou do roku 1999, poskytnúť nové práva pre Európanov prostredníctvom občianstva únie, posilniť postavenie EP a tým aj demokraciu v Európe, priznať EÚ nové právomoci v oblastiach, ktoré dovtedy vyžadovali medzivládnu spoluprácu, začať spoločnú zahraničnú a bezpečnostnú politiku, položiť základy pre spoluprácu v justícii a vnútorných záležitostiach.

Zmluva o Európskej únii stanovila štyri základné slobody: voľný pohyb tovaru, osôb, služieb a kapitálu. Zaviazala spoločenstvo prijať opatrenia na dokončenie vnútorného trhu 31. decembra 1992 a uvoľnila cestu zavedeniu jednotnej meny euro, čo bol logický krok k voľnému obchodu.

Jednotná mena EÚ – euro - sa stala spoločnou pre 300 miliónov Európanov



Dokončenie hospodárskej a menovej únie a zavedenie jednotnej meny v členských štátoch EÚ bolo jedným z najambicióznejších cieľov únie. Myšlienka zjednotenia Európy aj prostredníctvom spoločnej meny má okrem vplyvu na ekonomiku a jej rast aj nezanedbateľný prínos v oblasti prehlbovania politickej a kultúrnej integrácie.

Jednotná mena EÚ – euro - sa stala spoločnou pre 300 miliónov Európanov od 1. januára 1999. Najskôr len v podobe bezhotovostného platobného styku, od 1. januára 2002 sa fyzicky zaviedli bankovky a mince eura ako zákonné platidlo v 11 členských štátoch. Zatiaľ posledným 17. členom eurozóny sa 1. januára 2011 stalo Estónsko. Lotyšsko splnilo všetky potrebné kritériá, aby sa mohlo stať 18. členom eurozóny, rozhodla 5. júna Európska komisia (EK).

Slovenská republika maastrichtské kritériá v marci 2008 splnila a 1. januára 2009 sa stala 16. členom eurozóny, 16. krajinou používajúcou spoločnú menu Európskej únie.