Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia

Malta povolila zakotviť lodi Aquarius so 141 zachránenými migrantmi

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Loď Aquarius majú v prevádzke francúzske humanitárne organizácie SOS Mediterranée a Lekári bez hraníc (MSF).

Valletta 14. augusta (TASR) - Malta umožní záchrannej lodi Aquarius so 141 migrantmi zakotviť v jednom z jej prístavov po tom, ako sa toto plavidlo štyri dni plavilo po Stredozemnom mori. Informovala o tom v utorok maltská vláda.

"Malta urobí ústupok a umožní lodi vstúpiť do jej prístavov aj napriek tomu, že v tejto súvislosti nemá žiadny právny záväzok," uviedla vláda vo vyhlásení s tým, že migrantov následne prerozdelí do Francúzska, Nemecka, Luxemburska, Portugalska a Španielska.

"Maltská vláda to považuje za konkrétny príklad európskeho vodcovstva a solidarity," píše sa vo vyhlásení.

Agentúra DPA pripomína, že Taliansko a Malta zaujali tvrdý postoj voči záchranným plavidlám prevádzkovaným mimovládnymi organizáciami v Stredozemnom mori.

Loď Aquarius majú v prevádzke francúzske humanitárne organizácie SOS Mediterranée a Lekári bez hraníc (MSF). Migrantov zachránili minulý piatok pri dvoch operáciách v Stredozemnom mori. Obe organizácie v nedeľu vyzvali vlády európskych štátov, aby určili nejaký blízky prístav, kde by sa mohli títo migranti bezpečne vylodiť. Väčšina migrantov pochádza zo Somálska a Eritrey a je medzi nimi 67 neplnoletých osôb bez sprievodu dospelých.