Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia

Menej než polovica Rusov dôveruje výsledkom prezidentských volieb

Vladimír Putin zvíťazil už v prvom kole prezidentských volieb v Rusku. Foto: TASR/AP

Prieskum na vzorke 1600 opýtaných sa uskutočnil 10. a 11. marca, pričom 44 percent respondentov uviedlo, že volebný výsledok je hodnoverný a v súlade s vôľou voličov.

Moskva 15. marca (TASR) - Menej než polovica všetkých Rusov dôveruje oficiálnym výsledkom marcových prezidentských volieb, v ktorých zvíťazil Vladimir Putin a vracia sa tak do najvyššieho úradu na šesťročné funkčné obdobie. Informovala o tom dnes štátna agentúra na prieskum verejnej mienky VTsIOM.

Prieskum na vzorke 1600 opýtaných sa uskutočnil 10. a 11. marca, pričom 44 percent respondentov uviedlo, že volebný výsledok je hodnoverný a v súlade s vôľou voličov.

Ide o pokles v porovnaní s 53 percentami z roku 2004, keď bol vtedajší prezident Putin zvolený na druhé funkčné obdobie, a tiež v porovnaní s prezidentskými voľbami z roku 2008, ktoré vyhral Putinov chránenec Dmitrij Medvedev.

Podľa nového prieskumu 34 percent opýtaných uviedlo, že mohlo dôjsť k podvodu, ale nebol dostatočne rozsiahly, aby ovplyvnil Putinovo víťazstvo.

Štrnásť percent respondentov je presvedčených, že výsledky volieb sú celkovo nedôveryhodné - to je o desať percent viac než v roku 2008 a o osem percent viac než v roku 2004.

Medzinárodní pozorovatelia uviedli, že voľby boli zmanipulované v prospech Putina, ktorý je v súčasnosti ruským premiérom. Odporcovia Putina odmietli uznať výsledky volieb, v ktorých premiér získal vyše 63 percent hlasov voličov.

Obvinenia zo zmanipulovania hlasov v parlamentných voľbách z vlaňajšieho 4. decembra viedli k najväčšiemu pouličnému protestnému hnutiu od nástupu Putina k moci pred 12 rokmi. Z toho dôvodu sa tisíce Rusov prihlásili za pozorovateľov v prezidentských voľbách.

"V skutočnosti som očakával, že počet ľudí, ktorí hlasovanie pokladajú za hodnoverné, bude nižší," uviedol riaditeľ VTsIOM Valerij Fedorov.

Sám Putin sa vyjadril, že počas volieb došlo k porušeniam volebného zákona, ale neboli natoľko závažné, aby ovplyvnili jeho víťazstvo.

Európska únia a Spojené štáty vyzvali ruské orgány, aby vyšetrili obvinenia z manipulácie s hlasmi voličov.

Na demonštráciách proti výsledkom prezidentských volieb zatkli desiatky Rusov a v centre Moskvy sa konali veľké protestné zhromaždenia.

Ruský súd dnes poslal opozičného lídra Sergeja Udaľcova na desať dní za mreže za neuposlúchnutie policajných príkazov počas nedávneho protivládneho zhromaždenia. Udaľcov z hnutia Ľavicový front reagoval, že sa proti rozsudku moskovského súdu odvolá a vyhlásil protestnú hladovku.