Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia

Mesto Modra sa pripravuje na tradičné slávnosti keramiky

Modrianska keramika má dlhoročnú tradíciu. Foto: TASR/Michal Svítok

Na prelome augusta a septembra sa uskutoční IV. ročník podujatia Slávnosť hliny – Keramická Modra 2012.

Modra 17. augusta (TASR) - Na prelome augusta a septembra (30.8. až 1.9.) sa uskutoční IV. ročník podujatia Slávnosť hliny – Keramická Modra 2012. Podujatie je súčasťou medzinárodného projektu Program cezhraničnej spolupráce Slovensko - Rakúsko na roky 2007 – 2013. Organizátormi akcie sú SNM-Múzeum Ľudovíta Štúra v Modre a Modranská Beseda v spolupráci s mestom Modra.

Slávnosť hliny – Keramická Modra tvorí tradične odborný seminár, štyri špecializované keramické výstavy, keramický jarmok, vystúpenia hudobných formácií, tvorivé keramické dielne, hry pre verejnosť a večerný štylizovaný hrnčiarsky sprievod, spojený s hrnčiarskym bálom na historickej Súkenníckej ulici v Modre.

Odborná časť slávnosti je venovaná vybranej téme z oblasti keramiky. "Nosnou témou tohto roku je tradičný hrnčiarsky a kuchynský riad. Počas podujatia budú otvorené výstavy Hlinená kuchyňa, Ľudovít Ďureje – výber z tvorby, Súčasná hrnčiarska výroba v Slovenskej ľudovej majolike a S citom v rukách. Slávnosť hliny – Keramická Modra je jedinečným podujatím, svojím záberom je určené odbornej i širokej verejnosti," uviedla Miriam Fuňová z MsÚ v Modre.