Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia

Nové prognózy vývoja ekonomiky budú horšie, avizuje Kažimír

Peter Kažimír Foto: TASR/Štefan Puškáš

Budem musieť viazať výdavky, pokiaľ sa nenaplní rezerva z vystúpenia ľudí z druhého piliera, vyjadril sa Kažimír.

Bratislava 26. januára (TASR) - Nové makroekonomické a daňové prognózy, ktoré predstaví ministerstvo financií v najbližších týždňoch, budú nižšie ako tie predchádzajúce. Avizuje to šéf rezortu Peter Kažimír (Smer-SD).

"Bude si to vyžadovať vykrytie nižších príjmov, ktoré prídu z horšieho makroekonomického vývoja," pripustil v dnešných Sobotných dialógoch Slovenského rozhlasu.

Zároveň zopakoval, že vláda nechystá žiadne ďalšie opatrenia na príjmovej stránke rozpočtu, okrem sústredenia sa na zlepšenie výberu daní a boj s daňovými únikmi. "Ďalej budem musieť viazať výdavky, pokiaľ sa nenaplní rezerva z vystúpenia ľudí z druhého piliera, čo sa dozvieme na prelome januára a februára," priblížil Kažimír.

Dôležité budú tiež práce na zásadnej zmene fungovania štátneho aparátu, tzv. projekte ESO. Ten podľa ministra financií vytvára priestor na úspory vo výške 1 % hrubého domáceho produktu (HDP) alebo 700 miliónov eur. "Nie v jednom roku, je to rozpracované na dva alebo tri roky. Musí to ale doniesť výsledky, ktoré sa prejavia už v tomto roku," zdôraznil. Vládu tiež čaká vážna debata o nastavení vzájomných finančných vzťahov so samosprávou.

Znepružnil sa zákonník práce, domnieva sa Frešo

Pavol Frešo
Foto: TASR/Štefan Puškáš
Podľa predsedu opozičnej SDKÚ-DS Pavla Freša by nemal byť kabinet prekvapený horším ako očakávaným vývojom, keďže fiškálna rada už minulý rok upozorňovala na nedostatočné konsolidačné opatrenia. "To, čo dnes ľudia zažívajú, že sa im zvyšuje nezamestnanosť, je už výsledkom opatrení tejto vlády. Je to kvôli tomu, že sa zrušila rovná daň, zvýšili sa dane, odvody a znepružnil sa zákonník práce," domnieva sa Frešo.

Zadlženosť Slovenska vlani prekročila hranicu 50 % HDP, minister financií tak bude musieť po potvrdení tohto čísla Eurostatom prezentovať Národnej rade (NR) SR list vysvetľujúci dôvody tohto vývoja. "Očakávam, že v tom liste budú jasne popísané ďalšie opatrenia. Nielen príčiny, účtovné veci, má tam byť aj plán. Bude to asi veľmi bolestné, bude treba priznať, že opatrenia, ktoré boli prijaté, boli neúčinné a bude potrebné prijímať ďalšie," dodal líder SDKÚ-DS.