Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia

Návrh rozpočtu ministerstva obrany je podľa Ľ. Galka likvidačný

Ľubomír Galko Foto: TASR/Dušan Hein

Exministrovi rezortu obrany sa nepozdáva, že by sa výdavky ministerstva mali v budúcom roku znížiť o viac ako 62 miliónov eur.

Bratislava 17. augusta (TASR) - Navrhovaný rozpočet ministerstva obrany pre rok 2013 vo výške necelých 736 miliónov eur je doslova likvidačný. Tvrdí to exminister rezortu Ľubomír Galko (SaS), ktorému sa nepozdáva, že by sa výdavky ministerstva mali v budúcom roku znížiť o viac ako 62 miliónov eur.

"Prakticky všetky tieto peniaze zhltnú mzdy, všetky povinné odvody, výsluhové dôchodky a nadzvukové letectvo, pretože tí piloti jednoducho musia lietať. Na toto všetko sa dajú peniaze a je koniec," zdôraznil podpredseda liberálov.

Rezort pritom podľa neho potrebuje okrem nevyhnutných výdavkov aj financie na modernizáciu armády a nákupy. V zlom stave je totiž aj technika, ktorú ozbrojené sily vlastnia a ohrozené môžu byť podľa Galka aj veľké projekty.

"Tam je obrovský deficit na sklade súčiastok, treba robiť revízie na budovách, ktoré sú v havarijnom stave, treba vojakom kúpiť uniformy, výzbroj, modernizovať kolesovú techniku, autá. Minister tiež deklaroval, že chce zachovať niektoré spôsobilosti, dokončiť MOKYS a čo ja viem čo všetko, ale to všetko bude ohrozené," komentoval Galko.

Pripomenul, že predchádzajúci vládny kabinet sa dohodol na stabilizácii rozpočtu ministerstva obrany na úrovni 1,1 percenta HDP. V praxi by mu to v budúcom roku prinieslo necelých 800 miliónov eur. Úlohou súčasného ministra Martina Glváča (Smer-SD) je preto podľa Galka rokovať o navýšení rozpočtu aspoň na túto úroveň. "V opačnom prípade budem pokladať pokles na 0,99 percenta HDP za zlyhanie," uzavrel.