Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia

V Nemecku zatkli podozrivých z prípravy extrémistického útoku vozidlom

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Na piatkových raziách sa zúčastnilo približne 200 policajtov.

Berlín 22. marca (TASR) - Nemecké orgány zatkli v piatok ráno 11 ľudí pri raziách v západnom Nemecku, zameraných proti skupine ľudí podozrivých z plánovania islamského extrémistického útoku s použitím vozidla a strelných zbraní. Informovali o tom nemecké úrady.

Prokuratúra v meste Frankfurt nad Mohanom oznámila, že cieľom údajného plánu bolo "zabiť čo najviac 'neveriacich'", ako napísali tlačové agentúra DPA a AP.

Hlavnými podozrivými sú dvaja 31-roční bratia z Wiesbadenu a 21-ročný muž z Offenbachu, teda miest neďaleko Frankfurtu. Všetko sú to nemeckí občania. Vyšetrovaná skupina, ktorú tvoria osoby vo veku 20 až 42 rokov z Frankfurtu, Offenbachu, Mainzu a Wiesbadenu, je podozrivá z trestných činov vrátane financovania terorizmu a prípravy spáchania zločinu.

Zatiaľ nie je jasné, v akom štádiu bola presne príprava útoku.

Minister vnútra nemeckej spolkovej krajiny Hesensko Peter Beuth vyhlásil, že "polícia zasiahla včas, aby zabrzdila plán možného útoku už v ranom štádiu".

Podozriví si údajne prenajali veľké vozidlo, skontaktovali sa s priekupníkmi so zbraňami a vyzdvihli si peniaze.

Na piatkových raziách v okolí Frankfurtu sa zúčastnilo približne 200 policajtov. Vyšetrovatelia zhabali vyše 20.000 eur v hotovosti, niekoľko nožov, malé množstvá drog a dokumenty.