Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia

Nie je pravda, že vysokoškolská novela nepredĺži externé štúdium

Ilustračná snímka Foto: TASR/Štefan Puškáš

Povedal to hovorca rezortu školstva Michal Kaliňák.

Bratislava 17. augusta (TASR) - Novela vysokoškolského zákona z dielne ministerstva školstva by mala po schválení externistom predĺžiť bakalársky aj magisterský stupeň štúdia o rok. Podľa hovorcu rezortu Michala Kaliňáka to nezmení ani pripomienka Republikovej únie zamestnávateľov (RÚZ), ktorá sa týkala nepredlžovania diaľkového štúdia.

Denník Sme v dnešnom vydaní informoval, že ministerstvo v pripomienkovom konaní akceptovalo výhradu RÚZ, aby sa externistom štúdium nepredlžovalo, a tak tento návrh z novely vypadne. Kaliňák tvrdí, že tieto informácie nie sú pravdivé. Ministerstvo sa s RÚZ dohodlo na tom, že pri príprave ďalších zmien vo vysokoškolskej legislatíve rezort zváži komplexnejšiu úpravu dĺžky štúdia v rámci oboch foriem tak, aby išlo o porovnateľnú kvalitu poskytovaného štúdia. "Táto téma po dohode s RÚZ bude predmetom nového vysokoškolského zákona plánovaného na budúci rok," povedal dnes pre TASR.

Ministerstvo tiež zdôrazňuje, že pripomienku poslanca Miroslava Beblavého (SDKÚ-DS) akceptovalo len čiastočne. Pôvodný návrh novely rátal s 58-hodinovým pracovným časom pre vysokoškolských pedagógov.

"Na základe pripomienok akademickej obce sme upravili návrh tak, aby boli dodržané odpočinkové časy v zmysle pracovnoprávnej legislatívy, čo znamená maximálny týždenný pracovný čas na akademickej pôde v rozsahu 69 hodín z pôvodných 58 hodín," objasnil hovorca. Rezort chce obmedzením pracovného času učiteľov zamedziť viacnásobným plným pracovným úväzkom. Zmena, ku ktorej došlo počas pripomienkovania novely, má vysokoškolskému učiteľovi umožniť maximálne jeden stopercentný úväzok a ďalšie pôsobenie na zvyšný rozsah hodín do celkového počtu 69 týždenne. Denník Sme dnes uviedol, že ministerstvo súhlasilo aj s pripomienkou Beblavého, aby vysokoškolským učiteľom povolili jeden plný úväzok a ďalšie čiastočné úväzky bez obmedzenia.

Podľa Kaliňáka v rezorte školstva naďalej pokračuje dopracovávanie návrhu novely zákona o vysokých školách v úzkej spolupráci s akademickou obcou. "Záväzné vyhodnotenie medzirezortného pripomienkového konania bude k dispozícii v momente, keď bude materiál na portáli právnych predpisov posunutý do ďalšieho štádia legislatívneho procesu, to znamená, na rokovanie poradných orgánov vlády SR," podčiarkol.