Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia

Plánované demonštrácie na Champs-Élysées dostali zákaz

Na snímke barikáda horí na Champs-Élysées v Paríži. Foto: TASR/AP

K podobným opatreniam pristúpili aj ďalšie mestá vrátane Toulouse na juhozápade krajiny, kde bude ústredné námestie pre demonštrantov neprístupné.

Paríž 22. marca (TASR) - Na parížskom bulvári Champs-Élysées budú v sobotu zakázané protesty tzv. žltých viest. Oznámila to v piatok parížska polícia, ktorú cituje tlačová agentúra AFP.

Rozhodnutie prichádza po minulotýždňových protestoch tohto hnutia, počas ktorých sa stovky protivládnych demonštrantov uchýlili k výtržnostiam a rabovaniu na tejto ikonickej ulici francúzskeho hlavného mesta.

Protestujúci budú mať v sobotu zákaz vstupu i do ulíc, ktoré obklopujú Víťazný oblúk na hornom konci Champs-Élysées, ako aj niekoľko priľahlých oblastí vrátane prezidentského Elyzejského paláca a budovy Národného zhromaždenia, spresnil úrad parížskeho prefekta.

"Máme vážne dôvody domnievať sa, že plánované demonštrácie by sprevádzalo násilie a škody," uviedol zmienený zdroj.

K podobným opatreniam pristúpili aj ďalšie mestá vrátane Toulouse na juhozápade krajiny, kde bude ústredné námestie pre demonštrantov neprístupné.

Protestné zhromaždenia budú zakázané aj vo väčšine mesta Nice na juhu krajiny, kde sa francúzsky prezident Emmanuel Macron v nedeľu stretne so svojím čínskym náprotivkom Si Ťin-pchingom.

Úrad parížskeho prefekta dodal, že osoby, ktoré zákaz porušia, budú pokutované. Ide o súčasť nových opatrení, ktoré vláda prisľúbila na prevenciu ďalšieho vzplanutia násilia.

Na ďalších miestach v Paríži bude "právo demonštrovať, ktoré je základom slobody", povolené, avšak "akékoľvek výtržnícke skupiny polícia okamžite rozptýli".

Macron: Francúzski vojaci nebudú nastoľovať verejný poriadok


Francúzsky prezident Emmanuel Macron sa v piatok snažil rozptýliť obavy z nasadenia a rozmiestnenia vojakov počas protestov takzvaných žltých viest tento víkend. Vysvetlil, že vojaci nebudú mať na starosti udržiavanie či obnovu verejného poriadku.

Macron v piatok v Bruseli uviedol, že vojaci budú iba chrániť citlivé miesta. Dodal, že "tí, čo sa pokúšajú vydesiť ľudí alebo samých seba, sa mýlia". Prezident tým reagoval na kritikov nasadenia vojakov do ulíc, teda aj na niektorých opozičných politikov.

Parížsky vojenský veliteľ generál Bruno Leray pre rozhlasovú stanicu FranceInfo povedal, že francúzski vojaci majú povolenie spustiť streľbu, iba ak budú ohrození alebo ak budú v nebezpečenstve životy iných ľudí. Leray doplnil, že počas protestov budú plniť len protiteroristické úlohy, čo umožní policajným zložkám sústrediť sa na zaistenie bezpečnosti.

Zdroj z francúzskej vlády pre agentúru AFP už vo štvrtok uviedol, že vojaci nebudú vstupovať "do potýčok ani otvoreného boja". "Nebudú na frontovej línii," zdôraznil zdroj a spresnil, že ak vojaci prídu do kontaktu s násilníckymi demonštrantami, "zaistia okolie a privolajú políciu".

V Paríži a ďalších francúzskych mestách sa budú protivládne demonštrácie konať už 19. sobotu po sebe. Demonštrácie minulý víkend poznamenalo ničivé násilie, výtržnosti a rabovanie.

Francúzska vláda oznámila nové bezpečnostné opatrenia a zákaz protestov žltých viest na ikonickej parížskej ulici Champs-Élysées a v centrálnych lokalitách dvoch ďalších veľkých miest, vrátane v Toulouse na juhozápade krajiny.

Protestujúci budú mať v sobotu zákaz vstupu i do parížskych ulíc, ktoré obklopujú Víťazný oblúk na hornom konci Champs-Élysées, ako aj niekoľko priľahlých oblastí vrátane prezidentského Elyzejského paláca a budovy Národného zhromaždenia, spresnil v piatok už skôr úrad parížskeho prefekta.