Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia

Premiér Republiky srbskej kritizoval verdikt nad Karadžičom

Bývalý bosnianskosrbský líder Radovan Karadžič (vpravo) vchádza do súdnej siene Medzinárodného reziduálneho mechanizmu pre trestné tribunály 20. marca 2019 v Haagu. Foto: TASR/AP

Mnohí Srbi považujú tribunál v Haagu za protisrbský pri riešení prípadov z bosnianskej vojny, ktorá zanechala viac ako 100.000 mŕtvych a milióny ľudí bez domova, poznamenala AP.

Haag 20. marca (TASR) - Premiér bosnianskej Republiky srbskej Radovan Viškovič kritizoval stredajšie rozhodnutie odvolacieho senátu tribunálu OSN, ktorý poslal bývalého bosnianskosrbského lídra Radovana Karadžiča do väzenia na doživotie.

Viškovič označil tribunál v holandskom Haagu za politický súd a poznamenal, že "nikto nenesie zodpovednosť za zločiny spáchané proti Srbom".

Mnohí Srbi považujú tribunál v Haagu za protisrbský pri riešení prípadov z bosnianskej vojny, ktorá zanechala viac ako 100.000 mŕtvych a milióny ľudí bez domova, poznamenala AP.

Karadžičom založená a počas vojny vedená Srbská demokratická strana (SDS), ktorá stále pôsobí v Bosne a Hercegovine, v minulosti tvrdila, že jediným cieľom tribunálu v Haagu je "hanobenie srbského národa". V stredu na margo verdiktu uviedla, že je "neopodstatnený a škandalózne nespravodlivý".

Súd podrobil kritike aj Karadžičov právnik Goran Petronijevič. Verdikt označil za "nehanebný". Podľa jeho vyjadrenia ide "o čisto politické rozhodnutie, ktoré nie je založené na práve".

Petronijevič poznamenal, že verdikt "nepomôže zmiereniu v Bosne" medzi tamojšími Moslimami a Srbmi. Súd sa podľa neho rozhodol pod tlakom Západu namiereným proti Republike srbskej.

Odvolací senát tribunálu v holandskom Haagu v stredu oznámil, že "ukladá doživotný trest odňatia slobody" Karadžičovi po tom, čo zamietol jeho odvolanie proti verdiktu z roku 2016, keď bol uznaný za vinného z genocídy, vojnových zločinov či zločinov proti ľudskosti. Z pôvodne vymeraných 40 rokov väzenia mu zvýšil trest na doživotie.

Verdikt nad Karaždičom vyniesol v marci 2016 Medzinárodný trestný tribunál pre bývalú Juhosláviu (ICTY), ktorý však ukončil svoju činnosť koncom roka 2017. Karadžičove odvolanie preto riešil Mechanizmus OSN pre medzinárodné trestné tribunály (MICT).