Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 6. máj 2024Meniny má Hermína
< sekcia

Susko chce sudcom nariadiť vypočutie detí pred umiestnením do centier

Na snímke minister spravodlivosti SR Boris Susko (Smer-SD). Foto: TASR - Pavel Neubauer

Ministerstvo avizovalo, že po uvedenej legislatívnej zmene bude zisťovať, ako sa uvedené ustanovenie dodržiava v praxi, zberom štatistických dát z jednotlivých súdov.

Bratislava 26. apríla (TASR) - Ministerstvo spravodlivosti (MS) SR chce nariadiť povinnosť sudcu vždy vypočuť maloleté dieťa pred umiestnením do reedukačného centra. Svojím návrhom vyhlášky reaguje aj na zistenia Generálnej prokuratúry (GP) SR, podľa ktorých takmer všetky deti umiestnené v reedukačných centrách uvádzali, že neboli informované o súdnom konaní, v ktorom súd rozhodol, že pôjdu do reedukačného centra, a nikto im ani nevysvetlil, dokedy bude ich umiestnenie trvať. TASR o tom informovala hovorkyňa rezortu spravodlivosti Lucia Hurajtová.

Ministerstvo priblížilo, že po zverejnení správy GP iniciovalo konzultácie s Asociáciou rodinných sudcov a súbežne s tým minister spravodlivosti Boris Susko (Smer-SD) požiadal krajské a okresné súdy o poskytnutie relevantných informácií.

"Z informácií poskytnutých súdmi vyplýva, že dieťa je pred umiestnením do reedukačného centra vypočuté sudcom len výnimočne. S cieľom riešiť identifikovaný problém MS pripravilo legislatívnu zmenu, ktorej cieľom je zabezpečiť riadnu aplikáciu participačných práv maloletého v rámci rozhodovania o jeho umiestnení do reedukačného centra v prípade nariadenia výchovného opatrenia alebo v prípade nariadenia ústavnej starostlivosti stanovením povinnosti sudcu vždy vypočuť maloleté dieťa," vysvetlil minister.

Ministerstvo zároveň avizovalo, že po uvedenej legislatívnej zmene bude zisťovať, ako sa uvedené ustanovenie dodržiava v praxi, zberom štatistických dát z jednotlivých súdov.