Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia

R. KALIŇÁK: Na odčerpanie vody v okolí Gabčíkova máme 400 čerpadiel

Situácia počas kulminácie povodňovej vlny na Vodnom diele Gabčíkovo (VDG) v piatok 7. júna 2013. Na snímke pohľad na zaplavené staré koryto Dunaja pri starom prístave. Foto: TASR/Štefan Puškáš

Dunaj v týchto chvíľach kulminuje pri Gabčíkove.

Gabčíkovo 7. júna (TASR) - Minister vnútra Robert Kaliňák, minister životného prostredia Peter Žiga a minister obrany Martin Glváč navštívili Vodné dielo Gabčíkovo, aby skontrolovali vývoj povodňovej situácie.

"Monitorujeme celý úsek Dunaja od Bratislavy až po Štúrovo. Prijímame rôzne opatrenia," uviedol Kaliňák s tým, že čo sa týka regiónu Gabčíkova, sily a prostriedky MV SR sú pripravené zasiahnuť v obciach, ktoré ohrozuje podzemná voda. Ako vysvetlil, ak vznikne rozdiel medzi úrovňami hladín, odčerpanie vody bude zabezpečené. "Pripravili sme štyristo čerpadiel, ktoré sa použijú popri hrádzi Dunaja, kde si spodná voda vypýta pravidelne svoju daň," ozrejmil.

Podľa Kaliňáka sú už v Komárne nasadení študenti policajnej školy z Pezinku. Stovka policajtov asistuje pri povodňových aktivitách. "Príslušníci Hasičského a záchranného zboru sú rovnako v plnom nasadení," zdôraznil. Dodal, že MV SR chce situáciu zvládnuť bez závažnejších strát a spodné vody a povodňové vlny hasiči a záchranári zvládnu až po Štúrovo.

Galéria: Situácia na Vodnom diele Gabčíkovo




Minister Žiga konštatoval, že Dunaj v týchto chvíľach kulminuje pri Gabčíkove. "Prietok vody do starého Dunaja v profile Čunovo sa postupne znižuje. Chránime miesta, pri ktorých bude Dunaj kulminovať v neskorších hodinách v Komárne a Štúrove," objasnil. Žiga pripomenul, že každú hodinu sa znižuje prietok a 100 kubických metrov.

V Komárne, podľa ministra obrany Martina Glváča, vykonáva pieskovanie niekoľko desiatok vojakov. "Sme pripravení realizovať aj mimoriadne požiadavky súvisiace s povodňovými aktivitami," dodal Glváč.

Video: R. KALIŇÁK na Vodnom diele Gabčíkovo: Situácia sa stabilizuje





Video: P. ŽIGA: Dunaj na úrovni Vodného diela Gabčíkovo kulminuje






Pozornosť sa upriera na Gabčíkovo, Komárno a Štúrovo

V najbližších hodinách a dňoch sa teda najväčšia pozornosť bude upierať na Vodné dielo Gabčíkovo a úsek Dunaja pod týmto vodným dielom až po Štúrovo. Pre TASR to uviedol hovorca Slovenského vodohospodárskeho podniku (SVP) Ľuboš Krno.

Stav hladiny Dunaja v Štúrove v piatok 7. júna 2013.
Foto: TASR/Henrich Mišovič


Na základe dnešného ranného rozhodnutia technického štábu VD Gabčíkovo sa bude podľa neho postupne každú hodinu až každé dve hodiny znižovať vypúšťanie vody z Čunova do starého koryta Dunaja, a to z ranných 7450 m3/sekundu na popoludňajších 6500 m3/s, aby bola čo najefektívnejšie využitá vodná elektráreň v Gabčíkove.

"Pokiaľ ide o úsek Dunaja pod Gabčíkovom, tam Slovenský vodohospodársky podnik takisto ako v časti od hraníc s Rakúskom po Gabčíkovo prijal zásadné opatrenia na zabezpečenie protipovodňovej ochrany. V meste Komárno, kde je od dnešnej ôsmej hodiny tamojším Obvodným úradom vyhlásená mimoriadna situácia, sa naši vodohospodári zo Správy vnútorných vôd Komárno už v nedeľu 2. júna začali pripravovať na hroziacu povodeň," uviedol Krno.

"Už v noci z nedele na pondelok urgentne zahradili tzv. zátvorný objekt (bazén lodenice), aby sa voda z rozvodneného Dunaja nedostala do mesta. Súčasne začali s postupným uzatváraním rozhodujúcich otvorov v protipovodňovom múre, ktorý zabezpečuje ochranu Komárna pred tzv. 100-ročnou vodou," dodal.

Komárňanskí vodohospodári podľa neho zároveň vrecovaním utesňujú prípadné priesaky na hrádzach a udržiavajú hladinu vody v západnom bazéne jej prečerpávaním na prečerpávacej stanici.

"Slovenský vodohospodársky podnik pomáha aj obci Kravany nad Dunajom, kde sa objavili priesaky v záhradách a voda sa dostala napríklad aj do pivnice materskej školy. Zatiaľ máme však všetky protipovodňové opatrenia v Komárne pod kontrolou a vykonávame aj potrebné opatrenia na rekonštruovanom úseku ľavostrannej ochrannej hrádze Váhu v oblasti Kolárovo – Komoča," konštatoval Krno. "Ochranné hrádze Váhu v tejto oblasti, ktoré boli navyšované v súvislosti s budovaním Vodného diela Gabčíkovo, by mali zabezpečiť aj ochranu Váhu v jeho dolnej časti, kde po zvýšení hladiny Dunaja zákonite dôjde aj k tzv. vzdutiu hladiny Váhu," tvrdí.

Pred hroziacou povodňou je podľa Krna dobre ochránené aj mesto Štúrovo, kde bola v minulých rokoch vybudovaná protipovodňová ochrana mesta. Pevný protipovodňový múrik je vyšší o 50 cm, ako bola dosiahnutá výška Dunaja v roku 2002, navyše, na takmer 500-metrovom úseku je nainštalované aj moderné tzv. mobilné hradenie, podobné ako v Bratislave.

Podľa predpokladov hydrológov by Dunaj v Komárne, ktorý má k dnešnej 12. hodine výšku 853 cm, mal kulminovať v sobotu (8. 6.) okolo poludnia vo výške 870 – 890 cm, no protipovodňová ochrana v Komárne je schopná zvládnuť výšku Dunaja až 950 cm. V Štúrove sa očakáva kulminácia v noci zo soboty na nedeľu (9. 6.) vo výške 790 až 820 cm, pričom ochranné múriky s mobilným hradením zvládnu hladinu ešte o 60 cm vyššiu.

"Treba zdôrazniť, že aj napriek niektorým drobným nedostatkom, ktoré táto povodeň preverila a odhalila, sa súčasný systém protipovodňovej ochrany celého povodia Dunaja s Vodným dielom Gabčíkovo, ale aj protipovodňovou ochranou Bratislavy, Štúrova i Komárna, ukázal ako úžasné a jedinečné opatrenie aj v rámci celoeurópskeho hľadiska," uzavrel Krno.