Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia

Ceny ropy prudko klesli, cena Brentu skĺzla výrazne pod 77 USD/barel

Foto: TASR/AP

Dôvodom sú vyjadrenia zástupcov Organizácie krajín vyvážajúcich ropu (OPEC) a Ruska, že sú pripravení zmierniť rozsah obmedzovania ťažby, čo pomohlo vytlačiť ceny ropy na 3,5-ročné maximum.

Londýn 25. mája (TASR) - Ceny ropy klesli o vyše 2 USD, pričom cena Brentu sa dostala výrazne pod 77 USD a cena WTI na takmer 68 USD za barel (159 litrov). Dôvodom sú vyjadrenia zástupcov Organizácie krajín vyvážajúcich ropu (OPEC) a Ruska, že sú pripravení zmierniť rozsah obmedzovania ťažby, čo pomohlo vytlačiť ceny ropy na 3,5-ročné maximum.

Ministri energetiky Ruska, Saudskej Arábie a Spojených arabských emirátov rokovali počas ekonomického fóra v Petrohrade o prípadných zmenách podmienok v rámci dohody o obmedzovaní ťažby, ktorá je v platnosti od januára 2017. Rozhodnúť by sa malo na najbližšom zasadnutí OPEC a producentov mimo ropného kartelu 22. júna vo Viedni.

Ako povedal minister ropného priemyslu Saudskej Arábie Chálid al-Fálih, akékoľvek zmiernenie v rámci súčasného rozsahu obmedzovania produkcie bude postupné. Agentúra Reuters, ktorá sa odvolala na nemenované zdroje, uviedla, že ministri diskutovali o prípadnom zvýšení ťažby oproti terajšej úrovni zhruba o 1 milión barelov denne.

Cena severomorskej ropnej zmesi Brent s dodávkou v júli klesla do 16.38 h SELČ o 2,04 USD na 76,75 USD (65,74 eura) za barel. V priebehu mája sa pritom dostala až na 80,50 USD za barel, čo bola najvyššia hodnota od novembra 2014.

Prudký pokles zaznamenala aj cena americkej ľahkej ropy WTI. Dosiahla 68,38 USD/barel, čo oproti predchádzajúcej uzávierke predstavuje pokles o 2,33 USD.