Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia

Siemens a Irak sa dohodli na výstavbe elektrární s kapacitou 11 GW

Ilustračná snímka. Foto: TASR - Lukáš Grinaj

Kontrakt bol až doteraz neistý.

Bagdad/Mníchov 21. októbra (TASR) - Nemecký koncern Siemens sa v súboji o miliardový kontrakt v Iraku presadil proti americkému konkurentovi General Electric (GE). Ako v nedeľu oznámili Siemens aj iracká vláda, zástupcovia koncernu a irackého ministerstva energetiky podpísali príslušné memorandum o úmysle.

Cieľom dohody je výstavba elektrárenských kapacít v objeme 11 gigawattov v nadchádzajúcich štyroch rokoch, čo podľa Siemensu predstavuje približne polovicu súčasnej irackej kapacity výroby elektrickej energie.

Kontrakt bol až doteraz neistý. Americký prezident Donald Trump sa totiž snažil politickým tlakom na irackú vládu podporiť šance GE. Siemens však okrem samotných elektrárenských kapacít prisľúbil pomoc pri boji s korupciou, s tvorbou pracovných miest, ako aj s výstavbou škôl a nemocníc. Podľa šéfa predstavenstva Siemensu Joea Kaesera práve toto sú kľúčové elementy pre rozvoj nového Iraku.

Hoci je Irak z hľadiska ropných ložísk jednou z najbohatších krajín sveta, jeho obyvateľstvo trpí zlým zásobovaním elektrinou. Z tohto dôvodu prišlo v posledných týždňoch a mesiacoch najmä na juhu k rozsiahlym protestom, ktoré si vyžiadali obete na životoch a množstvo zranených.