Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia

Slovensko-bulharský sochár Emil Venkov a jeho Cyril a Metod

Na snímke sochár Emil Venkov v interiéri kostola sv. Gorazda vo Vrbovom pod jeho sochami sv. Cyrila a Metoda. Foto: TASR/Pavol Demeš

S nadživotnými podobizňami solúnskych bratov z jeho pezinského ateliéru (v tomto malokarpatskom meste žije s rodinou od roku 1992) sa možno stretnúť v kostole sv. Gorazda vo Vrbovom neďaleko Piešťan.

Vrbové 7. júna (TASR) - Bulhari majú k cyrilometodskému dedičstvu výnimočný spirituálno-kultúrny vzťah, ktorý neprerušili ani desaťročia socialistickej totality. S veľkou horlivosťou umiestňovali a umiestňujú pamätníky a umelecké diela venované apoštolom Slovanov doma i vo svete. Aj významný slovenský monumentálny sochár Emil Venkov, ktorý sa narodil v roku 1937 v Sofii a študoval na Vysokej škole výtvarných umení v Bratislave (1960–66), sa túžil s touto témou tvorivo popasovať.

S nadživotnými podobizňami solúnskych bratov z jeho pezinského ateliéru (v tomto malokarpatskom meste žije s rodinou od roku 1992) sa možno stretnúť v kostole sv. Gorazda vo Vrbovom neďaleko Piešťan. Majster Venkov pôvodne dostal objednávku len na zhotovenie bronzového reliéfu svätého Gorazda (nástupcu arcibiskupa Metoda). No keď videl impozantný presvetlený priestor moderného chrámu, vybudovaného v rokoch 1992–97, rozhodol sa bez nároku na honorár "dorobiť" dve patinované epoxidové sochy Cyrila a Metoda v nadživotnej veľkosti.

Ešte väčšou výzvou pre sochára Venkova bola realizácia bronzového súsošia byzantských bratov v exteriéri slovanského archeoparku v moravských Mikulčiciach. Ide o mimoriadne vzácnu veľkomoravskú lokalitu, kde boli vykopané základy dvanástich kostolov a je možné, že tu sídlil knieža Rastislav a mohol byť pochovaný arcibiskup Metod. Pre Bulharov a predstaviteľov pravoslávnej cirkvi sú Mikulčice významným pútnickým miestom. Koncom mája tam mal bohoslužbu pri príležitosti osláv 1150. výročia príchodu slovanských apoštolov na Veľkú Moravu i samotný konštanínopolský patriarcha Bartolomej I. Je tak trochu symbolické, že neďaleko základov jedného z veľkomoravských kostolov stojí od roku 2009 súsošie Cyrila a Metoda od bulharsko-slovenského sochára, ktorého život i tvorba sa vyznačujú veľkou energiou a vitalitou.