Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia

Sociálna výdajňa v Petržalke pomohla za rok takmer 350 obyvateľom

Sociálna výdajňa v Petržalke. Foto: TASR/Štefan Puškáš

Potraviny obyvatelia dostávajú na základe čipovej karty, ktorú vydáva petržalský miestny úrad.

Bratislava 17. augusta (TASR) - Sociálna výdajňa v bratislavskej Petržalke pomohla už takmer 350 obyvateľom. V najľudnatejšej mestskej časti ju zriadili vlani v auguste a najviac ju využívajú rodiny s deťmi. Doteraz bola otvorená dva dni v týždni, v súčasnosti si tam po potraviny môžu prísť Petržalčania v utorok, stredu aj vo štvrtok.

Sociálna výdajňa je určená pre ekonomicky slabých ľudí s trvalým pobytom v Petržalke, ktorí sa nie vlastnou vinou, ale pre súčasný sociálny systém ocitli vo finančnej tiesni. "Petržalčania si niektoré potraviny nemusia kupovať. Bezplatne si ich vyzdvihnú tu, čím ušetria peniaze napríklad na nájomné, elektrinu, lieky či niečo iné," vysvetlil starosta Vladimír Bajan s tým, že za rok pôsobenie ukázala sociálna výdajňa svoju opodstatnenosť.

Potraviny si obyvatelia berú na základe čipovej karty, ktorú vydáva petržalský miestny úrad. "Vydaných je momentálne 133 čipových kariet. Viac ako 42 percent z nich je v rodinách s deťmi, takmer 33 percent kariet majú osamelí občania a 25 percent seniori," pokračoval Bajan.

Oddelenie sociálnych vecí a rodiny petržalského miestneho úradu projekt výdajne pravidelne počas roka vyhodnocovalo a vzhľadom na záujem zmenilo otváracie hodiny. Počet prevádzkových dní sa zvýšil z dvoch na tri a v súčasnosti je výdajňa otvorená v utorok, stredu a vo štvrtok od 10.00 do 12.00 h.

"Najprv si ľudia mysleli, že chceme suplovať obchody, no zakrátko pochopili, že ide o doplnkovú sociálnu pomoc," hovorí vedúca oddelenia sociálnych vecí a rodiny petržalského miestneho úradu Alena Halčáková. Výdajňa podľa jej slov nemôže pokrývať základné životné a stravovacie potreby obyvateľov v plnom rozsahu. Potraviny, ktoré získava od obchodného reťazca, sú totiž každý deň iné. "Ide o sortiment, u ktorého sa blíži doba ukončenia trvanlivosti, je to tovar s poškodeným obalom alebo ho obchodný reťazec uvoľní pre vyprázdňovanie skladov. Vždy však musí ísť o potraviny, ktoré sú hygienicky v poriadku," zdôraznila Halčáková.

Najväčší záujem je o chlieb či sladké pečivo, mäsové výrobky, ale klienti si žiadajú aj hotové jedlá a mliečne výrobky. Potraviny, ktoré sa počas dňa v sociálnej výdajni neminú, dávajú bezdomovcom v útulku. "Spočiatku bol slabý záujem o rybacie výrobky, napríklad krevety alebo údeného lososa. Niečo také totiž klienti ešte nejedli," poznamenala Halčáková. Pracovníčky oddelenia sociálnych vecí preto spolu s tovarom začali ľuďom dávať aj recepty a návody na spracovanie týchto špecialít.

Aby boli ľudia vo výdajni medzi prvými a odniesli si domov čo najviac, niektorí do nej chodili aj o 8.00 h. Tovar však vo výdajni dávajú tak, aby sa ušlo každému, kto počas dňa príde. "Myslíme teda aj na mamičky, ktoré môžu prísť až neskôr, lebo napríklad odprevádzajú deti do školy alebo sú s nimi u lekára," vysvetlil starosta.

Kritériá a podmienky získania čipovej karty na výdaj tovaru zo sociálnej výdajne sú na webovej stránke Mestskej časti Bratislava-Petržalka.