Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia

Stíhačky nad Javorinou môžu vyvolať silný tresk

Bojové stroje vzlietnu dnes o 19.00 a 19.10 h. Prvá stíhačka poletí po trase zo Sliača cez Liptovský Mikuláš, Javorinu, Kysak, Tisovec a späť na Sliač. Druhý MiG-29 pôjde opačným smerom.

Bratislava 15. marca (TASR) - Nadzvukové stíhačky MiG-29, ktoré budú dnes podvečer nacvičovať vzdušný súboj nad Javorinou, môžu prekonaním rýchlosti zvuku vyvolať silný tresk podobný výbuchu. TASR o tom informoval hovorca Ministerstva obrany (MO) SR Ivan Rudolf.

Bojové stroje vzlietnu dnes o 19.00 a 19.10 h. Prvá stíhačka poletí po trase zo Sliača cez Liptovský Mikuláš, Javorinu, Kysak, Tisovec a späť na Sliač. Druhý MiG-29 pôjde opačným smerom.

"Na tejto trase dosiahnu nadzvukovú rýchlosť. Takže je možné, že sa v danej oblasti vyskytne rázová vlna – silný zvuk podobný výbuchu, ktorý bude spôsobený prekonaním rýchlosti zvuku stíhacím lietadlom," opísal Rudolf.

Obe nadzvukové stíhačky sa v rámci výcviku pravdepodobne stretnú v priestore nad Javorinou a budú nacvičovať vzdušný súboj.

"Zvukový efekt, takzvaný aerodynamický tresk, ktorý spôsobujú stíhačky, možno počuť v oblastiach letových koridorov slovenských vojenských letísk," dodal hovorca, a to najmä na strednom a západnom Slovensku.

Všeobecne môžu tento jav vyvolať podľa Rudolfa iba letecké prostriedky, ktoré dosahujú rýchlosť zvuku, čo je asi 330 metrov za sekundu. Na Slovensku sú to nadzvukové stíhacie lietadlá MiG-29.

"Ministerstvo obrany sa touto cestou ospravedlňuje všetkým dotknutým občanom za nepríjemnosti spôsobené cvičnými letmi," uviedol Rudolf. Žiaľ, podobné situácie nemôže ministerstvo vylúčiť ani do budúcnosti.

"Nácviky pri nadzvukovej rýchlosti sú nutné pri skúšaní a zalietavaní nových motorov," povedal. Cvičia sa tiež pri nich situácie, napríklad aj vzdušné súboje, ktoré vojenskí piloti musia riešiť v prípade narušenia slovenského vzdušného priestoru. "Takýto nácvik je z pochopiteľných dôvodov v záujme bezpečnosti všetkých občanov Slovenska," dodal Rudolf.