Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia

Taiwan ocenil prijatie svojej prezidentky v USA

Taiwanská prezidentka Cchaj Jing-wen, archívna snímka. Foto: TASR/AP

Prezidentka v pondelok prehovorila v Prezidentskej knižnici Ronalda Reagana, kde obraňovala taiwanskú demokraciu a slobodu.

Tchaj-pej 14. augusta (TASR) - Taiwan vyjadril uznanie Spojeným štátom za to, ako prijali taiwanskú prezidentku Cchaj Jing-wen počas jej dvojdňovej zastávky v Los Angeles na ceste do Paraguaja. Informovala o tom v utorok agentúra DPA.

Hovorca taiwanského ministerstva zahraničných vecí uviedol, že vláda v Tchaj-peji chce poďakovať americkej vláde za "vysokú úroveň prijatia" Cchaj Jing-wen.

Prezidentkin pobyt v Spojených štátoch bol najprominentnejšou návštevou v krajine za uplynulé roky a predpokladá sa, že bol ostro sledovaný Čínou, ktorá považuje Taiwan - samosprávny ostrov - za svoju provinciu. Peking politikou "jednej Číny" vyvíja na ostatné štáty tlak, aby sa zriekli diplomatických vzťahov s Taiwanom.

Počas zastávky v Los Angeles predniesla Cchaj Jing-wen svoj prvý verejný prejav v USA od svojho zvolenia do funkcie hlavy štátu v roku 2016.

Prezidentka v pondelok prehovorila v Prezidentskej knižnici Ronalda Reagana, kde obraňovala taiwanskú demokraciu a slobodu. Podľa DPA je ojedinelé, aby taiwanskí vrcholoví predstavitelia vystupovali v USA s prejavom. V roku 2003 sa vtedajší taiwanský prezident Čchen Šuej-pien zastavil v New Yorku, kde predniesol prejav a udelili mu humanitárnu cenu.

Cchaj Jing-wen pricestuje do Paraguaja v utorok. V stredu sa tam zúčastní na inaugurácii novozvoleného paraguajského prezidenta Maria Abda Beníteza.