Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 4. máj 2024Meniny má Florián
< sekcia

TikTok dobrovoľne zastavuje program odmeňovania v novej aplikácii

Ilustračná snímka. Foto: Teraz.sk - Elena Halačová

Aplikácia TikTok Lite, ktorá je podobná veľmi populárnej aplikácii TikTok, ale využíva menej pamäte, bola tento mesiac uvedená na trh v Španielsku a Francúzsku.

Brusel 24. apríla (TASR) - Čínska sociálna sieť TikTok dobrovoľne pozastaví program odmeňovania za sledovanie videí v rámci svojej novej aplikácie TikTok Lite, kým bude pracovať na vyriešení obáv Európskej komisie. TASR o tom informuje na základe správ AP a DPA.

Európska komisia dala platforme, ktorú vlastní čínska spoločnosť ByteDance, termín do dnešného dňa, aby vyriešila obavy z potenciálne návykovej povahy systému odmien, ktorý podľa nej ohrozuje najmä deti.

Aplikácia umožňuje totiž používateľom zbierať body sledovaním videí a vymieňať ich za hodnotné veci, ako sú napríklad poukážky Amazon či darčekové karty na PayPal.

EK chcela vedieť, ako platforma pred spustením novej aplikácie vyhodnotila riziko vzniku návyku a riziká pre duševné zdravie, keďže zákon Európskej únie (EÚ) o digitálnych službách (DSA) vyžaduje, aby veľké platformy posudzovali a zmierňovali takéto riziká.

Pôvodne si Komisia vyžiadala tieto informácie 17. apríla. TikTok vtedy odpovedal, že vykonal posúdenie rizika, ale dokument nemôže zdieľať. EK tak 22. apríla vydala platforme záväzný príkaz. A uviedla, že môže TikToku nariadiť, aby pozastavil funkciu odmeňovania, pokiaľ do 48 hodín nepreukáže, že nepredstavuje žiadne riziká pre duševné zdravie, najmä detí.

TikTok v stredu na sociálnej sieti X napísal, že sa vždy snaží konštruktívne spolupracovať s Európskou komisiou a ďalšími regulačnými úradmi, preto dobrovoľne pozastavuje funkcie odmeňovania v TikTok Lite, kým sa bude zaoberať odstránením obáv, ktoré vyvolali.

Aplikácia TikTok Lite, ktorá je podobná veľmi populárnej aplikácii TikTok, ale využíva menej pamäte, bola tento mesiac uvedená na trh v Španielsku a Francúzsku.

"Naše deti nie sú pokusnými králikmi pre sociálne médiá," uviedol v príspevku na sociálnej sieti európsky komisár Thierry Breton. Poznamenal pritom, že hlavná aplikácia TikTok čelí tiež kontrole v EÚ.