Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia

Trump: USA sa neusilujú o zmenu režimu v Iráne

Na snímke Donald Trump. Foto: TASR/AP

Trumpove slová zazneli v období stupňujúceho sa napätia vo vzťahoch medzi Spojenými štátmi a Iránom.

Washington 16. júla (TASR) - Spojené štáty sa neusilujú o zmenu režimu v Iráne, ale o to, aby nemohol získať jadrové zbrane, vyhlásil v utorok americký prezident Donald Trump.

"Nejde nám o zmenu režimu. Vôbec nám o to nejde... Nemôžu mať jadrovú zbraň," zdôraznil na schôdzke vlády šéf Bieleho domu. Citovala ho agentúra AFP.

Trumpove slová zazneli v období stupňujúceho sa napätia vo vzťahoch medzi Spojenými štátmi a Iránom, ktoré začalo opätovne rásť po odstúpení Washingtonu od medzinárodnej dohody o iránskom jadrovom programe.

Dohoda z roku 2015, oficiálne označovaná ako Spoločný komplexný akčný plán (JCPOA), zaväzuje Teherán k výraznému obmedzeniu jeho jadrových kapacít výmenou za zrušenie medzinárodných ekonomických sankcií. Spojené štáty odstúpili od tejto dohody v máji 2018 a následne obnovili sankcie voči Iránu vrátane embarga na dovoz ropy.

Irán minulý týždeň oznámil, že začal obohacovať urán na 4,5-percentný podiel štiepneho izotopu, zatiaľ čo spomínaná dohoda o obmedzení iránskeho jadrového programu takéto obohacovanie ohraničuje na 3,67 percenta.

Irán opakovane hrozil, že od dohody úplne odstúpi, ak zostávajúce signatárske krajiny neobídu americké sankcie a nesplnia svoje prísľuby týkajúce sa zachovania výhod vyplývajúcich z dohody.