Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 7. máj 2024Meniny má Monika
< sekcia

USA stiahnu časť svojich vojakov z Čadu

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

USA majú v Čade približne 100 vojakov v rámci stratégie boja proti extrémizmu v západnej Afrike.

Washington 26. apríla (TASR) - Spojené štáty stiahnu časť svojich vojakov z Čadu, informoval vo štvrtok Pentagón. TASR píše na základe agentúry AFP.

USA majú v Čade približne 100 vojakov v rámci stratégie boja proti extrémizmu v západnej Afrike. Hovorca Pentagónu Pat Ryder upresnil, že ide len o dočasný krok v rámci prebiehajúcej revízie bezpečnostnej spolupráce. Obnoviť sa má podľa neho 6. mája po prezidentských voľbách v Čade.

Veliteľ vzdušných síl Čadu Idriss Amine Ahmed tento mesiac americkej armáde nariadil pozastavenie činnosti na leteckej základni v blízkosti hlavného mesta N'Djamena. Vyplýva to z listu zaslaného dočasnej čadskej vláde, ktorý má k dispozícii aj AFP.

Povedal, že požiadal americkú armádu, aby poskytla dokumenty, ktoré odôvodňujú jej prítomnosť na leteckej základni, ale údajne žiadne nedostal.

Predstaviteľ Čadu Abderaman Koulamallah však zdôraznil, že nejde o prerušenie spolupráce medzi krajinami v boji proti terorizmu. Dodal, že budú prebiehať ďalšie rokovania o konkrétnej bilaterálnej dohode.

Americké sily na tejto základni cvičia protiteroristické špeciálne jednotky a elitnú jednotku čadskej armády na boj proti nigérijskej džihádistickej skupine Boko Haram.

Len pred niekoľkými dňami súhlasil Washington so stiahnutím svojich vojakov z Nigeru a ukončením svojej prítomnosti v tejto západoafrickej krajine. Susedný Niger je základným pilierom stratégie USA a Francúzska v boji proti džihádistom v regióne. Nigerská vojenská junta však v marci oznámila ukončenie dohody o vojenskej spolupráci s Washingtonom a tvrdí, že prítomnosť amerických vojsk je nezákonná. Washington tento týždeň začal s Nigerom rokovať o stiahnutí viac ako 1000 svojich príslušníkov.