Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 4. máj 2024Meniny má Florián
< sekcia

V Afganistane údajne zadržali troch redaktorov, ktorí púšťali hudbu

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Predstavitelia afganského vládneho hnutia Taliban zadržanie redaktorov nepotvrdili.

Kábul 24. apríla (TASR) - V provincii Chóst na východe Afganistanu zadržali troch redaktorov miestnych rozhlasových staníc za to, že údajne vo vysielaní púšťali hudbu a prijímali telefónne hovory od ženských poslucháčok. Oznámila to v stredu nezávislá organizácia monitorujúca médiá, informuje TASR podľa správy agentúry DPA.

Afganské novinárske centrum (AFJC) vo vyhlásení vyjadrilo znepokojenie a požaduje okamžité a bezpodmienečné prepustenie zadržaných redaktorov, ktorí pracovali pre tri rôzne rozhlasové stanice. Afganské úrady ich zrejme zadržiavajú od pondelka.

Predstavitelia afganského vládneho hnutia Taliban zadržanie redaktorov nepotvrdili. Jeho bezpečnostné zložky však zvyčajne novinárov zadržiavajú niekoľko hodín až niekoľko dní a v niektorých prípadoch aj niekoľko mesiacov.

Taliban po návrate k moci v auguste 2021 zakázal hudbu v médiách. Vo februári zase miestne úrady v provincii Chóst zakázali médiám prijímať telefonáty od žien, pričom ako dôvod uviedli nemravnosť.

Okrem štátnych médií pôsobí v provincii Chóst 15 rozhlasových staníc a tri súkromné televízie, uvádza DPA s odvolaním sa AFJC.