Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia

Veľkonočné sviatky bude môcť stráviť doma 86 odsúdených väzňov

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

V období veľkonočných sviatkov sa vo výkone trestu odňatia slobody vo väčšej miere uplatňuje inštitút mimoriadneho udelenia voľna na opustenie ústavu a povolenia vychádzky mimo ústavu.

Bratislava 19. apríla (TASR) - Veľkonočné sviatky bude môcť stráviť doma so svojimi blízkymi 86 odsúdených väzňov.TASR o tom informovala riaditeľka odboru komunikácie Zboru väzenskej a justičnej stráže (ZVJS) Katarína Nováková.

"Predbežne je počas veľkonočných sviatkov navrhnutých 43 disciplinárnych odmien vo forme mimoriadneho voľna na opustenie ústavu a 43 vychádzok mimo ústavu. Spolu je teda navrhnutých 86 odsúdených, ktorí by mali prežiť sviatky so svojimi blízkymi. Z tohto počtu je aktuálne 78 odsúdených umiestnených v otvorených oddeleniach ústavov a osem odsúdených v pevnom ústave," spresnila Nováková. V súčasnosti sa v slovenských väzeniach nachádza 1483 obvinených a vo výkone trestu odňatia slobody 9005 odsúdených, čo je spolu 10.488 väznených osôb.

V období veľkonočných sviatkov sa vo výkone trestu odňatia slobody vo väčšej miere uplatňuje inštitút mimoriadneho udelenia voľna na opustenie ústavu a povolenia vychádzky mimo ústavu. "Za dlhodobé pozitívne výsledky dosahované pri plnení programu zaobchádzania, pracovných povinností, činností súvisiacich so všeobecným rozvojom osobnosti odsúdeného, výkone prospešných prác mimo ústavu alebo za vykonanie príkladného činu možno odsúdenému udeliť ako najvyššiu formu disciplinárnej odmeny mimoriadne voľno na opustenie ústavu až na päť dní. Mimoriadne voľno na opustenie ústavu nemôže dostať odsúdený umiestnený do ústavu s maximálnym stupňom stráženia," vysvetlila Nováková.

Okrem formy disciplinárnej odmeny možno odsúdenému umiestnenému v otvorenom oddelení ústavu s minimálnym stupňom stráženia povoliť vychádzku mimo ústavu, aby navštívil blízke osoby mimo tohto oddelenia na najviac 48 hodín.

"Počas veľkonočných sviatkov budú v rámci pilotnej prevádzky využitia elektronického systému monitoringu osôb v podmienkach väzenských zariadení u jedného odsúdeného použité technické prostriedky na kontrolu pobytu a pohybu osoby v prikázaných zónach pomocou náramku a GPS zariadenia," dodala Nováková.