Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia

O personálnych otázkach pôjde do Bruselu diskutovať premiér

Slovenský premiér Peter Pellegrini. Foto: TASR/AP

Hlavy štátov o personáloch otázkach už rokovali počas minulotýždňového dvojdňového samitu, nepodarilo sa im však dohodnúť.

Bratislava 25. júna (TASR) - Na mimoriadnom zasadnutí Európskej rady, na ktorom sa bude rokovať aj o obsadzovaní vrcholových pozícií v inštitúciách EÚ, bude Slovensko zastupovať delegácia na čele s premiérom Petrom Pellegrinim (Smer-SD). V utorok o tom rozhodla vláda. Samit sa uskutoční v nedeľu 30. júna.

Hlavy štátov o personáloch otázkach už rokovali počas minulotýždňového dvojdňového samitu, nepodarilo sa im však dohodnúť. Premiér pred časom uviedol, že aj na mimoriadnom samite bude snaha rokovať o celom balíku mien a nerozdeľovať ho podľa jednotlivých pozícií. Tieto mená by potom Európska rada chcela predstaviť Európskemu parlamentu ešte predtým, ako si europoslanci 2. júla zvolia svojho predsedu.

Medzi posty, na ktorých je potrebná dohoda Európskej rady, patria funkcie predsedu Európskej komisie, vysokého predstaviteľa Únie pre zahraničné veci a bezpečnostnú politiku, predsedu Európskej rady a guvernéra Európskej centrálnej banky.

Pellegrini na minulotýždňovom samite naznačil, že Slovensko a zvyšné krajiny Vyšehradskej štvorky (V4) uvažujú o slovenskom eurokomisárovi Marošovi Šefčovičovi ako o kandidátovi na obsadenie funkcie vysokého predstaviteľa EÚ pre zahraničnú a bezpečnostnú politiku.