Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia

Výbor pre európske záležitosti má rokovať o obrannej spolupráci s USA

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Rezort obrany minulý týždeň informoval, že sa nebude ďalej zúčastňovať na rokovaniach o finančnej pomoci v rámci Dohody o obrannej spolupráci so Spojenými štátmi americkými.

Bratislava 20. marca (TASR) - Parlamentný výbor pre európske záležitosti má vo štvrtok (21. 3.) hovoriť o obrannej spolupráci s USA. Informovala o tom podpredsedníčka výboru Katarína Cséfalvayová (Most-Híd) s tým, že bude trvať na napĺňaní záväzkov, ku ktorým sa v roku 2016 prihlásili predseda parlamentu Andrej Danko, minister obrany Peter Gajdoš (obaja SNS) a tiež predseda Výboru pre európske záležitosti Ľuboš Blaha (Smer-SD).

"Na zajtrajšom zasadnutí Výboru NR SR pre európske záležitosti za prítomnosti ministra zahraničných vecí SR Miroslava Lajčáka budeme hovoriť o otázke odmietnutých 105 miliónov dolárov potrebných na rekonštrukciu našich letísk. Bola by som rada, aby sa diskusia niesla na základe faktov, a nie na základe emócií a neustáleho strašenia občanov," povedala Cséfalvayová.

Podpredsedníčka výboru poznamenala, že sa o tejto záležitosti informuje bez širšej debaty a pomenovania konkrétnych problémov. Odmietnutie dohody považuje za závažný zásah do obrannej a zahraničnej politiky Slovenska. Zdôraznila, že by k nemu nemalo dôjsť na základe unáhleného a jednostranného rozhodnutia či už rezortu alebo jednej politickej strany. Tvrdí, že tento krok ide proti Programovému vyhláseniu vlády a snaží sa spochybniť naše spojenecké väzby.

"Éter je plný hrozieb o vojenskom obsadení Slovenska, budovaní amerických základní a niektorí politici usilovne pracujú na tom, aby spojenecký vojak NATO mal minimálne tak negatívne konotácie, ako okupant z roku 1968," myslí si Cséfalvayová. Vyhlásila, že je potrebné prestať strašiť verejnosť stratou suverenity. Argumentuje tým, že v roku 2018 bolo na území Slovenska 3365 vojakov, z toho 550 z USA, a Slovensko napriek tomu suverenitu nestratilo.

Rezort obrany minulý týždeň informoval, že sa nebude ďalej zúčastňovať na rokovaniach o finančnej pomoci v rámci Dohody o obrannej spolupráci so Spojenými štátmi americkými. Jej prijatie by podľa ministerstva ohrozilo suverenitu Slovenskej republiky. Argumentovalo aj tým, že ponuka USA nereflektovala na operačné požiadavky Ozbrojených síl SR.

Rozhodnutie Ministerstva obrany (MO) SR prekvapilo aj rezort diplomacie, kritizoval ho aj prezident SR Andrej Kiska a niektorí opoziční aj koaliční poslanci. Danko následne vyhlásil, že nikto neodmietol financie z USA na opravu slovenských letísk, lebo žiadne financie ponúknuté neboli. Zároveň opakoval, že sa nemení zahraničnopolitická orientácia Slovenska.

Vo štvrtok (14. 3.) MO SR vysvetlilo, že neodmietlo financie z USA na modernizáciu vojenských letísk. Najprv však podľa neho treba dokončiť rokovania o Dohode o obrannej spolupráci. Tie má podľa Gajdoša v gescii rezort diplomacie, ktorý však zatiaľ neakceptoval pripomienky Gajdošovho rezortu. Preto MO SR oznámilo, že sa na rokovaniach nebude ďalej zúčastňovať, pokiaľ nebudú pripomienky prekonzultované.