Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia

Výbor Rady Európy podporil členstvo Kosova, Srbsko to odsúdilo

Na archívnej snímke srbský minister zahraničných vecí Ivica Dačič. Foto: TASR/AP

Srbský šéf diplomacie Ivica Dačič označil rozhodnutie výboru PZ RE o podpore členstva Kosova za "škandalózne" a "hanebné".

Ak si želáte, aby počítač prečítal text článku, použite prehrávač nižšie.
00:00 / 00:00
Paríž/Belehrad 28. marca (TASR) - Výbor Parlamentného zhromaždenia Rady Európy (PZ RE) pre politické záležitosti a demokraciu vyjadril podporu prípadnému prijatiu Kosova do RE. Srbsko toto rozhodnutie odsúdilo ako škandalózne, informuje tlačová agentúra HINA.

Na schôdzke, ktorá sa uskutočnila v stredu v Paríži, výbor hlasoval o správe gréckej poslankyne Dory Bakojannisovej, v ktorej sa odporúčalo pozvať Kosovo, aby sa stalo členskou krajinou Rady Európy.

Výbor privítal rozsiahly zoznam súvisiacich písomných záväzkov prijatých kosovskými úradmi. Vyjadril tiež očakávanie, že členstvo Kosova v Rade Európy "by viedlo k posilneniu noriem v oblasti ľudských práv prostredníctvom zabezpečenia prístupu k Európskemu súdu pre ľudské práva pre všetkých, ktorí sú pod kosovskou jurisdikciou", uvádza PZ RE na svojej webovej stránke.

Za členstvo Kosova v RE hlasovalo dovedna 31 členov výboru, štyria boli proti a jeden sa zdržal hlasovania, uviedli srbské médiá. Šéfka srbskej delegácie pri PZ RE Biljana Pantičová Piljová uviedla, že proti boli poslanci zo Srbska, z Bosny a Hercegoviny a Čiernej Hory, zatiaľ čo grécky zástupca sa hlasovania zdržal.

Ďalším procedurálnym krokom v celej záležitosti bude posúdenie žiadosti Kosova o členstvo na plenárnom zasadnutí PZ RE, ktoré sa má konať 18. apríla, píše HINA. Finálne odobrenie prípadného členstva Kosova v RE je v kompetencii výboru ministrov, ktorý je rozhodovacím orgánom Rady Európy.

Srbská delegácia v stredajšej rozprave zdôraznila oficiálny postoj Belehradu, podľa ktorého Kosovo "nie je štát" ale "neoddeliteľná súčasť Srbska". Tvrdila tiež, že na území Kosova dochádza k porušovaniu ľudských práv Srbov a "pošliapavaniu medzinárodného práva", informovali belehradské médiá.

Srbský šéf diplomacie Ivica Dačič označil rozhodnutie výboru PZ RE o podpore členstva Kosova za "škandalózne" a "hanebné". Znepokojenie nad závermi stredajšej rozpravy vyjadril aj minister zahraničných vecí SR Juraj Blanár.