Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia

Vyše 100.000 ľudí podpísalo petíciu proti fajčeniu v reštauráciách

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

V Rakúsku fajčí približne 24 percent dospelých obyvateľov, čo je jedno z najvyšších čísel spomedzi industrializovaných štátov.

Viedeň 18. februára (TASR) - Viac ako 100.000 ľudí podpísalo už petíciu proti plánom vlády na zrušenie úplného zákazu fajčenia v stravovacích zariadeniach, ktorý má v Rakúsku začať platiť od mája budúceho roku. Zmiernenie už schválených reštrikcií presadzujú pravicovo-populistickí slobodní, ktorí sa vlani v koalícii s ľudovcami ujali vládnej moci, informovala agentúra DPA.

Z októbrových parlamentných volieb v Rakúsku vzišla súčasná koaličná vláda Rakúskej ľudovej strany (ÖVP), ktorú vedie kancelár Sebastian Kurz, a Stracheho Slobodnej strany Rakúska (FPÖ). Zrušenie pripravovaného úplného zákazu fajčenia v reštauráciách a baroch si slobodní stanovili ako jednu z podmienok svojho vstupu do vlády.

Rakúsky parlament už vlani v júli schválil nový zákon o tabakových výrobkoch, podľa ktorého má byť v stravovacích zariadeniach od mája 2018 úplne zakázané fajčiť. Nová vláda, ktorá sa ujala moci vlani v decembri, chce však toto opatrenie z iniciatívy slobodných zrušiť, čo vyvoláva silný nesúhlas veľkej časti rakúskej verejnosti. Vládny plán počíta s povolením fajčenia v oddelených častiach reštaurácií.

Komora viedenských lekárov začalo preto tento týždeň v spolupráci s miestnou ligou proti rakovine zbierať podpisy pod petíciu za zachovanie predmetného zákazu. Len od štvrtka, teda v priebehu necelých 72 hodín, sa im podarilo zozbierať vyše 100.000 podpisov, čo znamená, že petíciou sa bude musieť zaoberať rakúsky parlament. Podpisy však organizátori plánujú zbierať aj naďalej a postupne tak zvyšovať tlak na politikov.

Podľa agentúry DPA už iniciatívu odporcov zaregistrovala aj FPÖ. Jej predstaviteľka Dagmar Belakowitschová, ktorá sa špecializuje na oblasť zdravotníctva, v tejto súvislosti uviedla, že slobodní vždy berú do úvahy názory občanov. Vo veci sporného zákazu preto podľa nej musia zostať na stole všetky možnosti.

V Rakúsku fajčí približne 24 percent dospelých obyvateľov, čo je jedno z najvyšších čísel spomedzi industrializovaných štátov.