Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia

FOTO A VIDEO: Začala sa svetová výstava inovácií v potravinárstve

Na snímke podpredsedníčka vlády a ministerka pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR Gabriela Matečná a šéf sekcie potravinárstva a obchodu ministerstva pôdohospodárstva Milan Lapšanský v slovenskom stánku na medzinárodnej potravinárskej výstave SIAL v Paríži, 21. októbra 2018 Foto: TASR - Michal Svítok

Na 27. ročníku podujatia, ktoré sa koná každé dva roky, sa zúčastňujú aj viacerí producenti zo Slovenska.

Paríž 21. októbra (TASR) – Vyše 7000 vystavovateľov z viac ako 100 krajín sa zúčastňuje na jednom z najprestížnejších potravinárskych veľtrhov na svete SIAL Paríž, ktorý sa začal v nedeľu v hlavnom meste Francúzska.

Na 27. ročníku podujatia, ktoré sa koná každé dva roky, sa zúčastňujú aj viacerí producenti zo Slovenska. Ministerstvo pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR navyše pri tejto príležitosti zorganizovalo podnikateľskú misiu, na ktorú zobralo zástupcov viacerých slovenských, najmä menších firiem, aby sa podľa šéfky agrorezortu Gabriely Matečnej (SNS) inšpirovali a videli, že sa dá presadiť aj v mimoriadne tvrdej konkurencii.

"Veľtrh SIAL Paríž je prehliadka toho najmodernejšieho, čo sa vo svetovom potravinárstve urodilo za uplynulé dva roky. Som hrdá na to, že medzi top inováciami veľtrhu figurujú slovenské výrobky. Je to dôkaz, že naše potraviny dosahujú svetovú kvalitu a sú schopné konkurovať špičkovým zahraničným produktom," povedala Matečná.

Slovenská spoločnosť Divas drink International bodovala v súťaži s vitamínovými nápojmi, McCarter s rastlinnými mliekami a Maxsport s proteínovou nátierkou, raw tyčinkami a proteínovými chipsami a Novofrukt SK ovocnými prípravkami. Tieto firmy sa zaradili medzi top inovátorov a z veľtrhu si odnášajú prestížne tituly SIAL Innovation Selection.

Podľa ministerky takéto spoločnosti treba podporiť a dať ich za príklad výrobcom, ktorí majú tiež potenciál zaujať zahraničné trhy. Agrorezort pomáha slovenským firmám nadväzovať medzinárodné obchodné kontakty a rozširovať exportné aktivity prostredníctvom takzvaných podnikateľských misií. Veľtrh SIAL je jednou z najdôležitejších zastávok, ktorú môžu v rámci nich absolvovať. Rezort podporil vystavovateľov čiastkou 20.000 eur, čím čiastočne prispel k úhrade nákladov spojených s účasťou na veľtrhu.



"Úlohou agrorezortu je podporovať našich výrobcov aj v presadzovaní sa na zahraničných trhoch. Na veľtrh s nami zavítali zástupcovia 34 slovenských firiem, ktoré sa o to dlhodobo usilujú. SIAL je pre nich unikátnou príležitosťou nazbierať nielen obchodné kontakty, ale aj inšpiráciu od firiem, ktoré udávajú aktuálne trendy v modernom potravinárstve," zdôraznila Matečná.

Okrem ocenených sa na veľtrhu zúčastňujú aj ďalší potravinári zo Slovenska, akými sú napríklad BGV, Gas Familia, Koliba Dairy, Novofruct SK, Školské hospodárstvo – Búšlak či Pečivárne Liptovský Hrádok.



Podujatie SIAL sa zameriava najmä na inováciu potravín. Pokrýva 21 produktových odvetví, ako sú nápoje, ovocie, zelenina, biopotraviny, mliečne výrobky, mrazené produkty alebo mäsové výrobky.


Osobitný spravodajca TASR Peter Nedavaška