Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia

Zvon zo stroskotanej lode Costa Concordia zmizol

Na snímke talianski karabinieri plávajú vedľa zvona potopenej výletnej lode Costa Concordia v okolí toskánskeho ostrova Giglio. Foto: TASR/AP Photo/Carabinieri

Costa Concordia leží napoly potopená v nebezpečnej a vratkej polohe na podmorskom svahu a hrozí, že skĺzne do ešte väčšej hĺbky.

Rím 15. marca (TASR) - Zvon z lode Costa Concordia, ktorá pred dvoma mesiacmi stroskotala pri pobreží Talianska, údajne zmizol.

Informovala o tom dnes na internete BBC s odvolaním sa na taliansku tlačovú agentúru ANSA, podľa ktorej úrady už začali prípad vyšetrovať.

Fotografie zvona, urobené potápačmi pod vodou krátko po prevrátení plavidla, sa stali všeobecne známym záberom, spájaným s katastrofou.

Pri havárie lode, ktorá 13. januára narazila na skaly pri ostrove Giglio, zahynulo 25 osôb, sedem je stále nezvestných.

Čoskoro po prevrátení Costa Concordie na bok urobili potápači fotografie zachytávajúce zvon, ktorý stále visel vo vraku na pôvodnom mieste, ale nachádzal sa niekoľko metrov pod hladinou.

Vrak lode je považovaný za miesto činu a neustále ho strážia hliadky pobrežnej stráže.

Podľa spravodajcu BBC v Ríme Alana Johnstona je takmer nemožné, aby sa nejaký potápač dostal do vraku lode a zvon ukradol. Je pravdepodobné, že ak sa zmiznutie zvona potvrdí, podozrenie padne na pátracie a záchranné tímy, ktoré majú k vraku neustály prístup, uviedol Johnston. Bolo by totiž zložité dostať mohutný, ťažký a lesknúci sa zvon na breh bez povšimnutia. Je tiež možné, že sa jednoducho sám uvoľnil, dodal novinár BBC.

Costa Concordia leží napoly potopená v nebezpečnej a vratkej polohe na podmorskom svahu a hrozí, že skĺzne do ešte väčšej hĺbky.

Kapitán lode Francesco Schettino odmietol obvinenia zo zabitia, spôsobenia stroskotania lode a jej predčasného opustenia.