Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia NHL

Dvojbodový Hossa nezabránil výhre Tampy na ľade Hawks

Brankár Chicaga Corey Crawford inkasuje gól z hokejky hráča Tampy Ryana Callahana v treťom zápase finálovej série o Stanleyho pohár Chicago Blackhawks - Tampa Bay Lightning v Chicagu 8. júna 2015. Foto: TASR/AP

Slovenský útočník sa podieľal v noci na utorok na oboch góloch svojho tímu.

Chicago 9. júna (TASR) - Ani dve asistencie Mariána Hossu nestačili hokejistom Chicaga na víťazstvo v treťom zápase finále play off zámorskej NHL. Blackhawks podľahli na domácom ľade Tampe Bay tesne 2:3 a v sérii prehrávajú 1:2. Finálová bitka o Stanleyho pohár pokračuje v noci na štvrtok štvrtým duelom, ktorý sa hrá opäť v chicagskom United Center.

Pozrite si galériu zo zápasu:




Slovenský útočník sa podieľal v noci na utorok na oboch góloch svojho tímu. V 15. minúte počas presilovky prihral Bradovi Richardsovi a ten strelou od modrej čiary vyrovnal na 1:1. V 45. minúte potom Hossa nabil Brandonovi Saadovi na vedúci gól Chicaga na 2:1. "Jastrabi" však náskok neudržali, už o 13 sekúnd neskôr vyrovnal český krídelník Ondřej Palát a v čase 56:49 strelil víťazný gól center tretieho útoku Tampy Cedric Paquette. Hossu vyhlásili po zápase za druhú hviezdu stretnutia.

Tampa nastúpila v bránke s Benom Bishopom, nad ktorého štartom visel otáznik. Zápas číslo 2 totiž nedochytal a hoci to klub tají, trápi ho pravdepodobne drobné zranenie. Napriek tomu dvojmetrový obor chytal, hoci bolo evidentné, že má problémy a trápia ho bolesti. Tréner Jon Cooper spravil ešte jednu zmenu a vrátil sa k zostave z prvého zápasu. Na tribúne zostal dvanásty útočník Jonathan Drouin a Tampa hrala na sedem obrancov aj s Nikitom Nesterovom. "Blesky" vstúpili do zápasu svižne, v úvode mali viac z hry a dominanciu potvrdili otváracím gólom. Švédsky obranca Victor Hedman využil moment, keď domáci striedali a dlhou prihrávkou spoza bránkovej čiary až na útočnú modrú vysunul Ryana Callahana. Bývalý kapitán New Yorku Rangers si spracoval puk a skvelou strelou od pravého kruhu prekonal Coreyho Crawforda. Bol to jeho druhý zásah v play off. Tampa strelila prvý gól vo všetkých troch doterajších zápasoch finále.

Chicago od inkasovaného gólu dominovalo a v prvej tretine vyhralo na strely 19:7. V 9. minúte mohol vyrovnať Hossa, ale prvého gólu vo finále sa nedočkal. Slovenský útočník sa dostal k odrazenému puku, položil si Bishopa, ale v páde tesne minul prázdnu bránku. O pár minút však bolo vyrovnané. Hossa v presilovke posunul puk na modrú Bradovi Richardsovi, ktorého strela s pomocou clony Andrewa Shawa skončila v sieti. Richards strelil svoj tretí gól v play off a prvý vo finálovej sérii proti tímu, v ktorého drese sa pred 10 rokmi tešil zo zisku Stanleyho pohára a získal Conn Smythe Trophy pre najužitočnejšieho hráča play off.

V druhej časti dominovala Tampa, ktorá vyhrala na strely 17:7. Vypracovala si aj šance, ale Nikita Kučerov nevyužil sólový nájazd a z dobrých pozícií sa nepresadili Hedman či Cedric Paquette. "Blesky" nevyužili ani dlhú presilovku o dvoch hráčov. Blackhawks mali v prostrednej časti len jednu väčšiu príležitosť, keď sa po chybe obrany rútil Antoine Vermette sám na Bishopa, ale neuspel.

O všetkom sa rozhodlo v tretej tretine. V čase 44:14 sa bližšie k víťazstvu posunuli hokejisti Chicaga. Po tlaku v útočnom pásme našiel Hossa medzi kruhmi voľného Brandona Saada a ten nechytateľnou strelou a siedmym gólom v play off dostal domácich do vedenia 2:1. Hossa si pripísal druhú asistenciu v zápase a 12. v play off. Z vedenia sa však Chicago tešilo len 13 sekúnd. V ďalšom striedaní sa totiž v skrumáži najlepšie zorientoval český útočník Ondřej Palát a vyrovnal na 2:2. Bol to ôsmy Palátov gól v play off a 31. ako člena formácie "trojčiat", v ktorej sú ešte Kučerov a najproduktívnejší muž play off Tyler Johnson. Keď sa už zdalo, že sa bude prvýkrát vo finále predlžovať, udreli "blesky" opäť. Výborne hrajúci švédsky obranca Hedman využil voľno v strednom pásme, po prechode cez modrú čiaru sa zbavil unaveného Brenta Seabrooka a naservíroval gólovú nahrávku Paquettovi, ktorý 3:11 pred koncom šokoval United Center. Hedman zaznamenal 13. asistenciu v play off, Paquette dal svoj tretí gól, z toho druhý vo finále. Chicago už v závere nevyrovnalo a druhýkrát v sérii prehráva. Víťaz tretieho zápasu vo finále Stanley Cupu za stavu 1:1 dvíhal v 81 percentách pohár nad hlavu (21-5).


3. zápas finálovej série o Stanleyho pohár
CHICAGO BLACKHAWKS - TAMPA BAY LIGHTNING 2:3 (1:1, 0:0, 1:2)

Góly: 15. Richards (HOSSA, Shaw), 45. Saad (HOSSA, Keith) - 6. Callahan (Hedman, Brown), 45. Palát (Kučerov, Johnson), 57. Paquette (Hedman, Callahan). Rozhodcovia: Pollock, McCauley - Amell, Murphy, vylúčení: 3:3 na 2 min., presilovky 1:0, oslabenia: 0:0, strely na bránku: 38:32, 22.336 divákov.
/stav série 1:2/

Chicago: Crawford - Hjalmarsson, Keith, Van Riemsdyk, Oduya, Seabrook, Cumiskey - HOSSA, Toews, Saad - Kane, Richards, Bickell – Teräväinen, Vermette, Sharp - Shaw, Krüger, Desjardins

Tampa: Bishop - Stralman, Hedman, Coburn, Garrison, Šustr, Carle - Stamkos, Filppula, Killorn - Kučerov, Johnson, Palát - Callahan, Paquette, Brown - Nesterov, Morrow, Boyle

Slovák v zápase:
MARIÁN HOSSA - minutáž 23:56, 0 gólov, 2 asistencie, +/- 0, 2 strely, 0 tr. minút