Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 28. apríl 2024Meniny má Jarmila
< sekcia NHL

Kanadskí juniori z 2018 čelia obvineniam zo sexuálneho napadnutia

Ilustračná snímka. Foto: TASR

Žalobu podala ešte v roku 2022 žena, ktorá tvrdí, že ju sexuálne napadlo osem členov juniorského tímu Kanady na benefičnom galavečere v Londýne v roku 2018.

Ottawa 31. januára (TASR) - Hokejistov Cartera Harta z Philadephie Flyers, Michaela McLeoda z New Jersey Devils, Dillona Dubého z Calgary Flames a bývalého hráča NHL Alexa Formentona obvinili zo sexuálneho napadnutia. Podľa agentúry AP to potvrdili ich právnici. Škandál sa stal v roku 2018, keď títo hráči boli členmi zlatého juniorského tímu na MS.

Na zozname má figurovať aj meno Cala Foota z New Jersey, podľa agentúry AP však stav jeho obvinenia nebol jasný. Všetci hráči vo svojich súčasných kluboch dostali na neurčitý čas voľno. "Pán McLeod popiera akýkoľvek trestný čin a cíti sa nevinný. Žiadame verejnosť, aby rešpektovala súkromie pána McLeoda a súkromie jeho rodiny. Keďže vec je teraz na súde, nebudeme sa v tejto chvíli ďalej vyjadrovať," uviedli právnici David Humphrey a Seth Weinstein vo vyhlásení pre CBC News. Aj Footeova právnička Julianna Greenspanová vo vyhlásení pre rovnaké médium uviedla, že jej klient je obvinený neprávom a bude sa brániť, aby očistil svoje meno. "To, čo je v tejto chvíli najkritickejšie, je prezumpcia neviny a právo na spravodlivý proces, na ktorý má každý v Kanade nárok. Vzhľadom na to, že záležitosť je na súde, žiadam, aby sa rešpektovalo súkromie Cala a jeho rodiny. V tejto chvíli nebudeme nič komentovať."

Žalobu podala ešte v roku 2022 žena, ktorá tvrdí, že ju sexuálne napadlo osem členov juniorského tímu Kanady na benefičnom galavečere v Londýne v roku 2018. Kanadská hokejová federácia (Hockey Canada) žalobu urovnala a následne začalo vyšetrovanie, ktoré odhalilo, že organizácia mala dva tajné fondy na vyplácanie vyrovnaní na základe žalôb o sexuálnom napadnutí a zneužívaní. Londýnska polícia začala v júli 2022 internú kontrolu a NHL uviedla, že vykoná nezávislé vyšetrovanie toho, čo sa stalo. Komisár profiligy Gary Bettman prisľúbil, že po jeho ukončení zverejní zistenia.

Zástupca komisára Bill Daly v júni uviedol, že vyšetrovanie je ukončené a do polovice leta očakáva správu, ktorú následne liga preskúma. NHL doteraz zistenia nezverejnila a Daly podľa agentúry AP minulý týždeň poznamenal, že vydá vyhlásenie, keď to bude vhodné.

Polícia v Londýne naplánovala na pondelok tlačovú konferenciu, na ktorej poskytne podrobnosti o tomto prípade. V Kanade nie je zvyčajné, že polícia poskytuje značný časový priestor na vzdanie sa každému, kto čelí obvineniu. Tímy plánujú v dohľadnej dobe hrať bez týchto hráčov. Generálny manažér Philadelphie Daniel Briere počas uplynulého týždňa prečítal vyhlásenie o situácii s brankárom Hartom: "Budeme reagovať primerane, keď budú zverejnené výsledky vyšetrovania."

Kanadské zákony zahŕňajú tresty odňatia slobody v závislosti od viacerých faktorov vrátane veku údajnej obete.