Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 5. máj 2024Meniny má Lesia a Lesana
< sekcia NHL

NHL: Chára zariadil triumf Bostonu, Tatar asistoval na víťazný gól

Zdeno Chára z Bostonu počas zápasu proti Torontu 22. novembra 2015. Foto: TASR/AP Photo

V ďalšom dueli triumfovalo San Jose v Pittsburghu 3:1 a natiahlo víťaznú šnúru na päť stretnutí.

New York 22. novembra (TASR) - Hokejisti Bostonu zdolali v noci na nedeľu v zámorskej NHL Toronto na domácom ľade 2:0. Víťazný presný zásah zaznamenal slovenský obranca Zdeno Chára, ktorý zariadil triumf Bruins presným náprahom v 57. minúte duelu. Cháru, pre ktorého to bol tretí gól v prebiehajúcom ročníku, vyhlásili za prvú hviezdu stretnutia. Do štatistík sa po jednej asistencii zapísali aj útočník Detroitu Red Wings Tomáš Tatar a krídelník Chicaga Blackhawks Marián Hossa.

Boston bol v súboji s Maple Leafs najmä v druhej polovici zápasu lepším tímom, ale nevedel nájsť recept na prekonanie Jamesa Reimera. Podarilo sa to až kapitánovi Chárovi, ktorý 3:43 minúty pred koncom tretiny zlomil bezgólový stav a napokon rozhodol o víťazstve Bruins. Slovenský "obor" sa po prihrávke Zacha Trotmana ocitol úplne voľný na ľavom kruhu, pokojne namieril a tvrdou prízemnou strelou prekonal brankára hostí. "Teší ma víťazstvo, ale aj spôsob ako sme sa k nemu dopracovali. Dominovali sme 60 minút a trpezlivo sme čakali na šancu, ktorá prišla," povedal Chára zámorským médiám.

Boston prestrieľal Toronto v pomere 37:22, až 19 striel (z toho 3 Chára) vyslali na bránku obrancovia. Chára dal svoj prvý víťazný gól v sezóne a 26. v kariére. "Dôležité bolo, že som mal som čas namieriť. Málokedy sa stane, že máte dve-tri sekundy na prípravu strely. Teraz som ten čas dostal a som rád, že to vyšlo," dodal Chára. Sedem sekúnd pred koncom pečatil skóre do prázdnej bránky Brad Marchand. Boston vyhral dva domáce zápasy za sebou prvýkrát v tomto ročníku. Druhý shutout v sezóne zaznamenal Tuukka Rask. V zostave Toronta sa mal objaviť Martin Marinčin, ale napokon vyzdravel Scott Harrington a tréner Mike Babcock na poslednú chvíľu mladého Slováka na súpisku nezaradil.

Zdeno Chára z Bostonu počas zápasu proti Torontu 22. novembra 2015.
Foto: TASR/AP Photo
Štvorzápasovú neúspešnú šnúru preťal Vancouver, keď zdolal Chicago 6:3. Do zostavy obhajcu Stanleyho pohára sa po krátkej absencii pre chorobu vrátil Marko Daňo, ale bodoval len Marián Hossa, ktorý v presilovke asistoval na gól Jonathana Toewsa zo 7. minúty. Hossa zaznamenal šiestu asistenciu v sezóne a bodoval v štyroch z posledných piatich duelov. Daňo nedostal veľa priestoru a na ľade bol len 5 minút a 45 sekúnd. Najväčšiu zásluhu na víťazstve "kosatiek" mali švédske dvojičky Sedinovci. Daniel zaznamenal svoj prvý hetrik od 6. decembra 2011 a pridal aj asistenciu, Henrik strelil jeden gól a pripísal si štyri asistencie, čím vyrovnal svoje bodové maximum v jednom zápase NHL. Daniel sa navyše prešvihol cez hranicu 900 bodov v kariére. Canucks rozhodli o víťazstve tromi gólmi v záverečnej šesťminútovke. Bod za asistenciu pri góle na 3:3 si pripísal útočník Blackhwaks Patrick Kane a natiahol tak sériu s minimálne jedným kanadským bodom na 16 zápasov.

Bod za presnú prihrávku si do štatistík zapísal aj Tomáš Tatar, keď sa podieľal na víťaznom zásahu Teemuho Pulkkinena do siete St. Louis. Detroit vyhral 4:3 po predĺžení. Tatar v presilovke 4 proti 3 zachytil puk pred modrou čiarou, posunul ho Bradovi Richardsovi, ktorý nabil mladému Fínovi na jeho šiesty zásah v sezóne. Slovenský útočník si pripísal ôsmu asistenciu a do štatistík sa zapísal v treťom z posledných štyroch zápasov. Detroit zvíťazil dvakrát za dva dni, v piatok zdolal doma LA Kings 3:2. "Naše víťazstvo je o to cennejšie, že Blues boli na rozdiel od nás oddýchnutí. Som veľmi šťastný z nášho výkonu," povedal pre nhl.com tréner Red Wings Jeff Blashill. Zápas poslal do predĺženia hviezdny ruský útočník Blues Vladimir Tarasenko, keď 2:10 pre koncom tretej tretiny dal svoj 13. gól v sezóne. V drese Detroitu skóroval prvýkrát v sezóne Pavel Dacjuk, ktorý sa vrátil po zranení a opäť sa presadil aj 19-ročný Dylan Larkin. Podľa Elias Sports Bureau je Larkin prvým tínedžerom od sezóny 1984/85, ktorý skóroval v štyroch zápasoch za sebou. Naposledy sa to podarilo Stevovi Yzermanovi, ten to dokázal dokonca dvakrát. "Je to fajn, teším sa z gólov. Veľmi mi pomáhajú spoluhráči, bez nich by to nešlo," povedal Larkin.

V ďalšom dueli triumfovalo San Jose v Pittsburghu 3:1 a natiahlo víťaznú šnúru na päť stretnutí. Historický míľnik dosiahol Patrick Marleau, ktorý po dvoch asistenciách prekročil métu tisíc kanadských bodov. Za 18 rokov profiligovej kariéry ich má po 1349 odohratých stretnutiach v súčasnosti na konte 1001. Tridsaťšesťročný útočník sa stal 83. hráčom v histórii NHL, ktorý dosiahol túto métu, ale len 16., ktorý to dosiahol s jedným klubom. "Až keď mi všetci gratulovali a vyťahovali rôzne čísla, som si uvedomil aký je to významný míľnik. Som rád, že som ho dosiahol vo víťaznom zápase," povedal Marleau, ktorý celú svoju kariéru spojil so Sharks.

Patrick Marleau počas zápasu PITTSBURGH PENGUINS - SAN JOSE SHARKS 22. novembra 2015.
Foto: TASR/AP Photo
"Žraloci" ho draftovali z 2. miesta v roku 1997 práve v Pittsburghu. "Na toto mesto budem mať navždy krásne spomienky," dodal Marleau, ktorý dosiahol 1000. bod proti Penguins ako druhý hráč histórie. Pred ním sa to podarilo v roku 2003 Joeovi Nieuwendykovi v drese New Jersey Devils. Brankár Sharks Martin Jones zaznamenal 38. zásahov a tešil sa z 11. víťazstva v sezóne (najviac v lige), všetky tri góly San Jose strelili obrancovia - dva Brent Burns a jeden bývalý hráč "tučniakov" Paul Martin.

NY Rangers premrhali na ľade Floridy dvojgólové vedenie, ale napokon v predĺžení zavŕšil hetrik Rick Nash a natiahol víťaznú sériu "jazdcov" nad "pantermi" na sedem zápasov. Florida vyrovnala v poslednej trojminútovke dvomi gólmi v priebehu 39 sekúnd a v oboch prípadoch pri hre bez brankára. Najskôr znížil Alexander Barkov a necelé dve minúty pred koncom vyrovnal svojím 8. gólom v sezóne a 730. v kariére Jaromír Jágr. Český veterán tak už na štvrtého Marcela Dionna stráca v historických tabuľkách len jeden presný zásah. "Dali sme dva góly pri hre bez brankára, čo bol od trénera skvelý ťah. Nie každý má odvahu takto zariskovať," pochválil Jágr kouča Gerarda Gallanta. "Panteri" vyslali na Henrika Lundqvista až 43 striel. Švéd vstupoval do zápasu ako prvý brankár Rangers od sezóny 1930/31, ktorý v desiatich zápasoch za sebou dostal na ľade súpera maximálne dva góly. O svoju sériu prišiel.

Veľkú zásluhu na víťazstve Ottawy 4:0 nad Philadelphiou mal brankár Craig Anderson, ktorý chytil všetkých 38 striel a zaznamenal druhé čisté konto za sebou. V kariére neinkasoval gól už v 31. stretnutí. Dve asistencie si pripísal útočník Sens Bobby Ryan a bodoval v ôsmom zápase v rade. Strelcov Anaheimu vymazal brankár Tampy Bay Ben Bishop, ktorý zaznamenal 30 zásahov a zaslúžil sa o víťazstvo 5:0. Dosiahol prvý shutout v sezóne. Bilanciou 2+1 sa blysol kanonier "bleskov" Steven Stamkos.

Washington vďaka štyrom gólom v prvej tretine deklasoval Colorado 7:3. "Caps" otvorili skóre prvýkrát po deviatich zápasoch a odvtedy boli pri chuti. Svoj 10. gól v sezóne zaznamenal Alexander Ovečkin, celkovo sa o sedem gólov podelilo sedem rôznych strelcov. Kuriózny zásah zaznamenal obranca Dmitrij Orlov, po ktorého zakončení z pravej strany si všetci mysleli, že puk zostal vo výstroji brankára a prestali hrať. V skutočnosti však puk ostal na chráničoch ruského obrancu, ktorý ho zo seba striasol a nepripravenému Calvinovi Pickardovi strelil svoj prvý gól v sezóne.

Winnipeg zdolal Arizonu 3:2, ale prišiel o brankára Ondřeja Pavelca, ktorý musel po dvoch tretinách striedať pre zranenie dolnej časti tela. Český brankár sa zranil po kolízii s kapitánom Coyotes Shaneom Doanom. "Hviezdy" z Dallasu vyhrali nad Buffalom 3:0, keď si druhé čisté konto v sezóne a 34. v kariére pripísal Antti Niemi. Dva góly víťazov strelil Jamie Benn a so 14 zásahmi sa dostal na čelo kanonierov NHL.

Doma neinkasovala ani Minnesota, ktorý si poradila s Nashvillom 4:0. Brankár Devan Dubnyk chytil 23 striel a zaznamenal tretí shutout v sezóne. S 11 víťazstvami je spoločne s Martinom Jonesom zo San Jose na čele NHL. Predators prvýkrát od novembra 2013 neskórovali v dvoch dueloch za sebou. Naprázdno odišli aj v piatok na ľade Columbusu (0:4).

Sumáre NHL:

BOSTON BRUINS - TORONTO MAPLE LEAFS 2:0 (0:0, 0:0, 2:0)

Góly: 57. CHÁRA (Trotman, Beleskey), 60. Marchand (Eriksson, Bergeron). Brankári: Rask - Reimer, strely na bránku: 37:22, 17.565 divákov.

OTTAWA SENATORS - PHILADELPHIA FLYERS 4:0 (1:0, 2:0, 1:0)
Góly: 20. Zibanejad (Ceci, Hoffman), 22. Hoffman (Ryan), 38. Michálek (Smith, Lazar), 42. Turris (Ryan, Karlsson). Brankári: Anderson - Mason, strely na bránku: 31:36, 18.578 divákov.

TAMPA BAY LIGHTNING - ANAHEIM DUCKS 5:0 (0:0, 3:0, 2:0)
Góly: 26. Kučerov (Šustr, Vermin), 33. Stamkos (Callahan, Killorn), 34. Stamkos (Kučerov, Namestnikov), 46. Boyle (Brown), 51. Marchessault (Kučerov, Stamkos). Brankári: Bishop - Andersen, strely na bránku: 24:30, 19.092 divákov.

FLORIDA PANTHERS - NEW YORK RANGERS 4:5 pp (0:1, 2:1, 2:2 - 0:1)
Góly: 27. Bjugstad (Pirri, Jokinen), 38. Jokinen (Pirri, Smith), 58. Barkov (Huberdeau, Ekblad), 59. Jágr (Barkov, Ekblad) – 12. Nash (McDonagh, Zuccarello), 34. Nash (Zuccarello, Staal), 51. Zuccarello (Stepan), 53. Stalberg (Lindberg, Miller), 63. Nash (Brassard, Boyle). Brankári: Luongo - Lundqvist, strely na bránku: 43:31, 17.866 divákov.

PITTSBURGH PENGUINS - SAN JOSE SHARKS 1:3 (0:1, 1:1, 0:1)
Góly: 29. Kessel (Hörnqvist, Crosby) – 8. Burns (Ward, Marleau), 34. Burns (Martin, Marleau), 49. Martin (Donskoi). Brankári: Fleury - Jones, strely na bránku: 39:29, 18.534 divákov.

WASHINGTON CAPITALS - COLORADO AVALANCHE 7:3 (4:0, 0:2, 3:1)
Góly: 4. Williams (Chimera, Kuznecov), 8. Ovečkin (Bäckström, Chorney), 10. Carlson (Kuznecov, Johansson), 20. Schmidt, 47. Kuznecov (Chimera, Niskanen), 51. Orlov (Chimera, Beagle), 57. Alzner (Oshie, Ovečkin) – 26. McLeod (Comeau, Söderberg), 39. MacKinnon (Landeskog, Duchene), 52. Martinsen (Redmond, Grigorenko). Brankári: Holtby - Berra (21. Pickard), strely na bránku: 32:27, 18.506 divákov.

WINNIPEG JETS - ARIZONA COYOTES 3:2 (1:2, 1:0, 1:0)
Góly: 7. Scheifele, 33. Byfuglien (Copp), 52. Thorburn (Stafford, Pardy) - 10. Doan (Boedker, Vermette), 16. Murphy (Stone, Duclair). Brankári: Pavelec (41. Hutchinson) - Lindbäck, strely na bránku: 23:29, 15.294 divákov.

ST. LOUIS BLUES - DETROIT RED WINGS 3:4 pp (2:2, 0:1, 1:0 - 0:1)
Góly: 14. Brodziak (Shattenkirk, Edmundson), 15. Lehterä (Bouwmeester, Tarasenko), 58. Tarasenko (Shattenkirk) – 11. Dacjuk (Richards, Pulkkinen), 19. Glendening (Helm, Smith), 29. Larkin (Zetterberg, Abdelkader), 65. Pulkkinen (Richards, TATAR). Brankári: Allen - Howard, strely na bránku: 33:32, 18.098 divákov.

DALLAS STARS - BUFFALO SABRES 3:0 (1:0, 0:0, 2:0)
Góly: 7. Roussel (Klingberg, Eakin), 48. Jamie Benn (Spezza, Seguin), 50. Jamie Benn (Seguin, Sharp). Brankári: Niemi - Johnson, strely na bránku: 32:22, 18.532 divákov.

MINNESOTA WILD - NASHVILLE PREDATORS 4:0 (1:0, 2:0, 1:0)
Góly: 14. Suter (Granlund, Vanek), 22. Granlund (Folin, Pominvile), 29. Brodin (Suter, Koivu), 43. Vanek (Pominvile, Suter). Brankári: Dubnyk - Rinne, strely na bránku: 27:23, 19.056 divákov.

VANCOUVER CANUCKS - CHICAGO BLACKHAWKS 6:3 (2:2, 1:0, 3:1)
Góly: 10. H. Sedin (D. Sedin, Edler), 16. Hansen (H. Sedin, Bartkowski), 28. D. Sedin (H. Sedin), 55. D. Sedin (H. Sedin, Edler), 57. D. Sedin (H. Sedin, Hansen), 60. Burrows (Hamhuis, Horvat) – 7. Toews (HOSSA, Daley), 17. Garbutt (Toews), 53. Anisimov (Daley, Kane). Brankári: Miller - Crawford, strely na bránku: 20:29, 18.570 divákov.


Slováci v akcii:

Zdeno Chára (Boston) 23:03 1 0 1 1 3 0
Tomáš Tatar (Detroit) 16:59 0 1 1 0 5 0
Marián Hossa (Chicago) 15:18 0 1 1 1 2 0
Marko Daňo (Chicago) 05:45 0 0 0 -1 0 0
/legenda: minutáž, góly, asistencie, body, (+/-), strely na bránku, trestné minúty. brankári: minutáž, počet inkasovaných gólov/počet striel, percentuálna úspešnosť zásahov/