Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia NHL

LA s Gáboríkom zabojujú o Stanleyho pohár, keď zdolalo Chicago 5:4 pp

Marián Gáborík strieľa v 53. minúte štvrtý gól Los Angeles v súboji s Chicagom a poslal tak svoj tím do predĺženia Foto: TASR/AP

Tridsaťdvaročný krídelník Gáborík pomohol svojmu tímu jedným gólom, keď v 53. minúte vyrovnal na 4:4 a poslal duel do predĺženia.

New York 2. júna (TASR) - Hokejisti Los Angeles Kings so slovenským kanonierom Mariánom Gáboríkom sa pobijú o Stanleyho pohár. V rozhodujúcom siedmom finálovom súboji play off Západnej konferencie NHL v noci na pondelok totiž zvíťazili po dráme na ľade obhajcov trofeje Chicaga Blackhawks 5:4 po predĺžení a celú sériu vyhrali 4:3 na zápasy. Vo finále NHL si tak zmerajú sily s New Yorkom Rangers.

Tridsaťdvaročný krídelník Gáborík pomohol svojmu tímu jedným gólom, keď v 53. minúte vyrovnal na 4:4 a poslal duel do predĺženia. V ňom sa stal hrdinom obranca Alec Martinez, ktorý v 66. minúte vystrelil od modrej, puk sa odrazil od beka domácich Nicka Leddyho a našiel si cestu za chrbát brankára Coreyho Crawforda.

Pre Gáboríka to bol už dvanásty presný zásah v nadstavbovej časti. Slovenský reprezentant tak suverénne vedie rebríček kanonierov a je štvrtý v produktivite. Okrem gólu zaznamenal aj dve "plusky", tri strely na bránku a na ľade strávil takmer osemnásť minút.

Marián Hossa i Michal Handzuš, pre ktorých sa sezóna skončila, vyšli bodovo na prázdno. Prvý si do štatistík pripísal dve "mínusky", šesť striel a 20:39 minút, druhý jeden mínusový bod, dve strely a 8:40 minút na ľade.

Galéria: Momentky zo zápasu NHL: Los Angeles - Chicago





Králi doťahovali

Hostia triumfovali aj napriek tomu, že už po deviatich minútach hry prehrávali 0:2. Skóre otvoril v 6. minúte Saad, druhý gól pridal o 180 sekúnd neskôr domáci kapitán Toews. Kalifornský tím však opäť preukázal bojovnosť, ktorá ho zdobí počas celého priebehu aktuálneho play off. Dvoma gólmi v rozpätí necelej minúty sa "kráľom" podarilo vyrovnať ešte do záveru úvodnej tretiny. Presným zásahom na 3:2 uzavrel na góly úrodné prvé dejstvo domáci Sharp. Hostia zmazali manko súpera v polovici zápasu, keď sa presadil Toffoli. "Čierni jastrabi" viedli po štvrtý raz v zápase od 39. minúty, keď sa druhýkrát strelecky presadil Sharp - 4:3.

V tretej dvadsaťminútovke si Kings vytvorili enormný tlak, ale na gól museli čakať až do 53. minúty. Samostatnú akciu kapitána hostí Browna zakončil Gáborík, ktorý sa najlepšie zorientoval pred chicagskou bránkou a presným bekhendom prekonal Crawforda - 4:4. Rozhodnutie tak muselo prísť až v predĺžení a na smútok domácich fanúšikov sa o to postaral obranca Kings Martinez. Ten využil fakt, že Crawford mal zakrytý výhľad, keď letiaci puk sa vo vzduchu ešte odrazil od chicagského zadáka Leddyho. Los Angeles tak triumfovalo 5:4 a tretíkrát v rade v tohtoročnom play off uspelo v rozhodujúcom siedmom zápase série. "Králi" sa tak stali prvým tímom v histórii NHL, ktorý v prvých troch kolách play off odohral všetkých 21 zápasov.

"Táto séria bola asi najemotívnejšia zo všetkých. Stretli sa v nej veľmi silné tímy, všetky zápasy boli dramatické, rozhodovalo sa v samom závere či predĺžení. Postup do finále nás veľmi teší, pretože Chicago patrí už roky medzi absolútnu špičku," usmieval sa kapitán losangeleského tímu Brown. Hráčom Chicaga zostali po prehre iba oči pre plač. "Je to ťažké, prehra v predĺžení bolí. Neboli sme horším tímom, ale v športe častokrát rozhodujú detaily. Chýbal nám jediný gól," smútil po zápase dvojgólový strelec Sharp.

Finálová séria o Stanleyho pohár sa začína v stredu, prvý duel medzi Kings a New Yorkom Rangers sa hrá v losangeleskom Staples Centre.

NHL - play off

Západná konferencia - finále, 7. zápas:

CHICAGO - LOS ANGELES 4:5 pp (3:2, 1:1, 0:1 - 0:1)
Góly: 6. Saad (Kane, Shaw), 9. Toews (Kane, Seabrook), 18. Sharp (Kruger), 39. Sharp (Saad) - 17. Carter (Brown, Toffoli), 18. Williams (Vojnov, King), 31. Toffoli (Greene, King), 53. GÁBORÍK (Brown, Kopitar), 66. Martinez (Williams, Greene). Brankári: Crawford - Quick, strely na bránku: 41:32, 22.315 divákov.
/konečný stav série: 3:4, postúpilo Los Angeles/




Slováci v akcii:
Marián Gáborík (Los Angeles) 17:40 1 0 1 2 3 0
Michal Handzuš (Chicago) 8:40 0 0 0 -1 2 0
Marián Hossa (Chicago) 20:39 0 0 0 -2 6 0

/legenda: minutáž, góly, asistencie, body, +/-, strely na bránku, trestné minúty/