Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 30. apríl 2024Meniny má Anastázia
< sekcia NHL

NHL: Najväčšiu tajničku pred play off riešia tímy s výraznými Slovákmi

Na archívnej snímke sa Zdeno Chára teší z gólu so spoluhráčmi Foto: TASR/AP

Do konca základnej časti NHL v sezóne 2015/16 zostávajú už iba štyri hracie dni.

New York 7. apríla (TASR) - Do konca základnej časti NHL v sezóne 2015/16 zostávajú už iba štyri hracie dni, v ktorých sa rozuzlí tajnička posledných dvoch postupujúcich i všetkých dvojičiek pre prvé kolo play off. V Západnej konferencii je už známa kompletná osmička kvalifikovaných, no na východe bojujú o dve miestenky ešte tri tímy - Detroit, Boston a Philadelphia. Všetky sa predstavia v akcii už v noci na piatok, pričom Red Wings si môžu definitívne zabezpečiť miestenku vo vyraďovačke.

Z pohľadu Slovenska bude zaujímavý práve prestížny duel medzi Detroitom a Bostonom, v ktorom by sa mali predstaviť až traja jeho hokejisti. Philadelphia nastúpia doma proti poslednému tímu súťaže Torontu. Najlepšiu východiskovú pozíciu z trojice majú "červené krídla" Tomáš Tatar a Tomáš Jurčo. V noci na štvrtok v priamom súboji zdolali "letcov" 3:0 a s dvoma zápasmi do konca základnej časti figurujú na siedmej postupovej priečke na východe a tretej v Atlantickej divízii s 93 bodmi. Druhá Philadelphia má na konte o dva body menej, no o jeden zápas viac. V najhoršej pozícii je deviaty Boston. Bruins s kapitánom Zdenom Chárom majú rovnako ako Flyers 91 bodov, no len dva zápasy k dobru.

Detroit môže definitívne rozhodnúť o svojom postupe už v najbližšom zápase a nad "medveďmi" mu stačí aj výhra po predĺžení či nájazdoch. V jeho prospech hovoria aj posledné výsledky. Red Wings ťahajú sériu troch triumfov so skóre 9:4, Boston posledné dva prehral (skóre 5:8). V troch doterajších vzájomných súbojoch sezóny má však navrch Boston, ktorý vyhral 3:1 a 3:2 po predĺžení a v poslednom podľahol súperovi tesne 5:6. Nevýhodou Detroitu je aj to, že na oddych mal menej ako 20 hodín. "Času na oddych bolo málo. Pracovali sme s našimi nutričnými špecialistami a kondičnými trénermi, aby sme zregenerovali a v ďalšom zápase mali dostatok energie. Je to náročné po fyzickej aj psychickej stránke, takže spravíme všetko pre to, aby sme podali čo najlepší výkon. Neexistujú žiadne výhovorky," povedal tréner Detroitu Jeff Blashill.

Ak vyhrá v riadnom hracom čase Boston, ešte stále nemá nič isté. Obaja súperi o tretiu postupovú priečku v Atlantickej divízii by mali na konte zhodne 93 bodov, pričom v takom prípade rozhoduje počet víťazstiev (akýchkoľvek, teda ja v nadstavbovej verzii) a v tomto ukazovateli má navrch Detroit. Ďalšími kritériami sú počet získaných bodov vo vzájomných zápasoch a rozdiel skóre v celej ZČ. Rozhodlo by sa tak až v posledných dueloch oboch tímov (Boston - Ottawa, Detroit - NY Rangers). Bruins by mohla posunúť ďalej aj Philadelphia, ak by vybuchla vo svojich posledných troch zápasoch.

Boston nefiguroval v play off ani vlani, no napriek momentálnej nepriaznivej situácii si verí. "Médiá stále hovoria o frustrácii a sklamaní. Ľahko sa na to pozerá z tejto strany, no my sme extrémne motivovaní. Áno, v predchádzajúcom zápase s Carolinou sme nezískali ten bod navyše, ktorý potrebujeme, no musíme a chceme z tejto situácie vyťažiť maximum," povedal kapitán Chára pre Boston Herald.

Duel je zaujímavý aj vzhľadom na majstrovstvám sveta, keďže trojica slovenských aktérov by mohla posilniť tím trénera Zdena Cígera. Ten ich zatiaľ nekontaktoval, dohodli sa, že k rozhovorom príde až po konci ZČ. Hlavný kouč zatiaľ počíta s triom Andrej Sekera (Edmonton), Martin Marinčin (Toronto) a Marko Daňo (Winnipeg), ktorí by sa mali pripojiť k tímu v druhej polovici apríla.

Istotu play off má na západe osmička Dallas, St. Louis, Chicago s Mariánom Hossom a Richardom Pánikom, Anaheim, LA Kings s Mariánom Gáboríkom, San Jose, Nashville a Minnesota. Na východe už istý držiteľ Prezidentskej trofeje za víťazstvo v základnej časti Washington Capitals, Pittsburgh, Florida, NY Rangers, NY Islanders s brankárom Jaroslavom Halákom a Tampa Bay.

O jednotlivých dvojiciach v prvom kole play off sa zatiaľ nerozhodlo, keďže postupujúce tímy stále bojujú o čo najlepšie pozície. Divízne tituly si zatiaľ zabezpečili iba Capitals v Metropolitnej a floridskí "panteri" v Atlantickej. V Centrálnej sa oň pobijú Dallas a St. Louis, teoretickú šancu má aj tretie Chicago. V Pacifickej majú najväčšiu šancu "káčeri" z Anaheimu, ktorí majú do konca tri zápasy a 99 bodov. Rovnako nazbieralo aj LA, no odohrá už len dve stretnutia. San Jose stráca na dvojicu tri body.

Sezóna 2015/16 bola pohromou pre kanadské tímy. Už koncom marca bolo jasné, že sa ani jeden zo sedmičky neprebojuje do vyraďovačky, čo sa stalo prvýkrát po 46 rokoch. Iba raz v histórii sa to udialo v sezóne 1969-70. V oboch konferenciách navyše skončili na posledných miestach tímy z krajiny javorových listov. Na východe najhorší celok sezóny Toronto a na západe sa na chvoste tabuľky zoradili všetky štyri kluby z Kanady - Winnipeg, Calgary, Vancouver a posledný Edmonton.

Základná časť sezóny 2015/16 sa skončí v noci na pondelok.