Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia NHL

Los Angeles i Minnesota si vynútili siedmy zápas, Pittsburgh postúpil

Marián Gáborík v súboji o puk s Joe Joe Thorntonin v zápase NHL tLos Angeles - San Jose Foto: TASR/AP

Slovenský útočník Marián Gáborík v domácom drese napriek piatim strelám nebodoval, pripísal si jednu "mínusku".

New York 29. apríla (TASR) - Hráči Los Angeles sa môžu stať len štvrtým tímom v histórii NHL, ktorý otočí sériu play-off z 0:3 na 4:3. Kings vyhrali v kalifornskom derby nad San Jose tri zápasy po sebe a vynútili si rozhodujúci siedmy duel.

O víťazstve 4:1 na domácom ľade rozhodli "králi" tromi rýchlymi gólmi od 52. do 55. minúty, keď Kopitar s Williamsom zlomili nerozhodný stav. Kings sa stali deviatym tímom v histórii, ktorý vyrovnal z 0:3 na 3:3.

"V žiadnom prípade sme nechceli sériu ukončiť. Do zápasu sme išli naplno a verím, že obrat dokončíme," povedal slovinský útočník Kopitar, ktorý bodoval v každom zo šiestich duelov série. Z 0:3 na 4:3 otočili v histórii NHL zatiaľ len tri tímy. V roku 1942 sa to podarilo Torontu v sérii s Detroitom, v roku 1975 otočili sériu s Pittsburghom hokejisti NY Islanders a naposledy zaznamenali obrat z 0:3 na 4:3 v roku 2010 hokejisti Philadelphie v sérii s Bostonom. Hráčmi Flyers boli v roku 2010 súčasné opory Kings Mike Richards a Jeff Carter.

Dotlačený puk

Tréner San Jose Todd McLellan sa po dvoch prehrách rozhodol pre zmenu na poste brankárskej jednotky a miesto Anttiho Niemiho nastúpil Alex Stalock. Po zápase sa diskutovalo najmä o víťaznom zásahu Williamsa, ktorý doslova dotlačil puk do bránky, hoci sa zdalo, že Stalock ho mal pod betónom. Rozhodcovia si platnosť gólu overili na videu, ale tréner San Jose sa napriek tomu cítil ukrivdený. "Podviedli nás. Rozhodcovia mi povedali, že puk bolo celý čas vidieť za jeho betónom. Pozrel som si záznam a puk som nevidel," hneval sa McLellan. Jeho kolega Darryl Sutter oponoval, že puk bol nestrážený a nebol pod brankárovým betónom. V drese Kings bol aktívny slovenský útočník Gáborík, ale napriek piatim streleckým pokusom prvýkrát po troch dueloch nebodoval. V sérii má bilanciu 3+1. Na víťaza tohto "bitky" o Kaliforniu čakajú hokejisti Anaheimu Ducks.

Rozhodol Malkin

Hokejisti Pittsburghu postúpili do semifinále Východnej konferencie, keď vyhrali v Columbuse 4:3 a triumfovali 4:2 na zápasy. Hrdinom "tučniakov" bol autor troch gólov Jevgenij Malkin. Ruský útočník do tohto duelu gólovo mlčal a celkovo ťahal sériu deviatich zápasov play-off bez streleckého zápisu. Zobudil sa však v pravom momente a zaznamenal svoj druhý hetrik v kariére play-off. Duel mal zaujímavý priebeh, Pittsburgh ešte v 51. minúte viedol 4:0, ale v závere sa strachoval o víťazstvo. Blue Jackets strelili tri góly v priebehu necelých piatich minút a po zásahu Nicka Foligna v 56. minúte prehrávali už len o gól. Nakoniec však Pens víťazstvo udržali a prvýkrát v sérii sa tak tešil tím, ktorý skóroval ako prvý. Ďalšou zaujímavosťou série je, že až päť zo šiestich duelov sa skončilo výsledkom 4:3.

Obávaná formácia opäť spolu

"Myslím, že sa práve zrodila rivalita medzi Blue Jackets a Penguins. Columbus odohral veľmi dobrú sériu a bol pre nás extrémne náročným súperom v prvom kole," povedal tréner Pittburghu Dan Bylsma, ktorý dal opäť dokopy formáciu Sidney Crosby, Chris Kunitz, Malkin. Tento ťah mu vyšiel, pretože Kunitz prihral na prvý Malkinov gól a Crosby našiel Rusa perfektne medzi kruhmi pred jeho druhým zásahom.

"Nedarilo sa mi strelecky a preto som na tréningu tvrdo pracoval a strieľal. Ďakujem mojim spoluhráčom, dostal som od nich perfektné prihrávky," povedal Malkin. Rus sa stal prvým mužom v tohtoročnom play-off, ktorý zaznamenal hetrik. Dvadsaťsedemročný útočník má celkovo vo vyraďovacích bojoch na konte 39 gólov v 89 zápasoch. Columbus sa nezložil ani keď prehrával necelých 10 minút pred koncom o štyri góly. "Povedali sme si, že necháme na ľade všetko a uvidíme čo to dá. Chceli sme to dohrať so cťou a myslím, že sa nám to podarilo," povedal útočník Columbusu Ryan Johansen.

"Som hrdý na náš tím aj napriek prehre, pretože sme makali až do konca. Počas sezóny sme sa nikdy nevzdali a neurobili sme to ani teraz. Škoda, že to nevyšlo," dodal ďalší útočník domácich Brandon Dubinsky. Podľa štatistikov z agentúry Elias Sports Bureau sa Malkin stal tretím hráčom Pittsburghu, ktorý zaznamenal viac ako jeden hetrik v play-off. Pred ním to dokázali len legendárny Mario Lemieux, ktorý má na konte tri hetriky a Crosby (2). Malkin zaznamenal svoj prvý hetrik 21. mája 2009 proti Caroline vo finále Východnej konferencie. "Najdôležitejšie je, že sme vyhrali. Bola to náročná séria," dodal Malkin. Pittsburgh sa v 2. kole stretne s víťazom série NY Rangers - Philadelphia, "jazdci" zatiaľ vedú 3:2 na zápasy.

Domáce prostredie

Minnesota zdolala Colorado 5:2 a vynútila si rozhodujúci siedmy zápas. Strojcom víťazstva bol útočník Zach Parise, ktorý strelil dva góly, pripísal si dve asistencie a prvýkrát v kariére zaznamenal štvorbodový zápas v play-off. Parise otvoril skóre už v 49. sekunde a potom na 2:0 zvýšil fínsky útočník Mikael Granlund. Colorado však dokázalo vyrovnať. Ešte v prvej tretine prežili Avalanche presilovku domácich o dvoch hráčov a Paul Šťastný ihneď po naskočení na ľad z trestnej lavice skóroval v oslabení o jedného hráča. V 25. minúte vyrovnal svojim druhým gólom v sérii obranca Nick Holden a začínalo sa odznova. Nerozhodný stav však zlomil v 54. minúte perfektným tečom Parise a v závere Minnesota už len poistila triumf dvomi gólmi do prázdnej bránky.

"Bol to jeden z večerov, keď mi to tam jednoducho padalo. Naši fanúšikovia boli skvelí, veľmi nám pomohli k víťazstvu a verím, že ich potešíme aj v siedmom zápase. V Denveri musíme vyhrať," povedal Parise, ktorý pred dvomi rokmi podpísal s Wild 13-ročný kontrakt na 98 miliónov dolárov. V tejto sérii zatiaľ vždy triumfoval domáci tím. "Nemôžeme vešať hlavy, že sme prehrali. Nič sa nedeje, v siedmom zápase hráme doma a musíme to zvládnuť," povedal švédsky útočník Colorada Gabriel Landeskog.

Do zostavy "lavín" sa po zranení kolena vrátil útočník Matt Duchene a zaznamenal jednu asistenciu. Kanadský olympijský víťaz zo Soči nehral 13 zápasov a nastúpil prvýkrát od 29. marca. Siedmy duel je na programe v stredu v noci v Pepsi Centre v Denveri. "Počas celej sezóny som hráčov nabádal, aby bojovali ako keby sme hrali siedmy zápas série play-off. Teraz sme sa do takej situácie dostali, tak uvidíme ako to zvládneme. Hráme pred vlastnými fanúšikmi, máme ich podporu a bude to určite zábava. Tešíme sa na to," povedal tréner Colorada Patrick Roy. Víťaz série nastúpi proti obhajcovi Stanleyho pohára Chicagu Blackhawks. Minnesota nevyhrala sériu play-off od roku 2003, Coloradu sa to podarilo naposledy v roku 2008 práve s Minnesotou.

Momentky zo zápasov NHL




Výsledky 1. kola play off NHL

štvrťfinále Východnej konferencie, 6. zápas

Columbus - Pittsburgh 3:4 (0:2, 0:2, 3:0)


Góly: 51. Ťutin (Calvert, Johnson), 54. Anisimov (Johnson, Atkinson), 56. Foligno (Ťutin) – 10. Malkin (Kunitz), 14. Malkin (Crosby, Niskanen), 21. Sutter, 36. Malkin (Jokinen, Niskanen). Brankári: Bobrovskij - Fleury, strely na bránku: 27:28. Diváci: 19.189.
/konečný stav série: 2:4, postúpil Pittsburgh/



štvrťfinále Západnej konferencie, 6. zápasy

Minnesota - Colorado 5:2 (2:1, 0:1, 3:0)


Góly: 1. Parise (Suter, Koivu), 10. Granglund (Pominville, Parise), 54. Parise (Koivu, Suter), 59. Pominville (Haula, Parise), 60. Scandella – 17. Šťastný (O'Reilly), 25. Holden (O'Reilly, Duchene). Brankári: Kuemper - Varlamov, strely na bránku: 23:23. Diváci: 19.314.
/na zápasy: 3:3/


Los Angeles - San Jose 4:1 (1:0, 0:1, 3:0)


Góly: 6. Williams (Doughty, Muzzin), 52. Williams (Regehr, Kopitar), 54. Kopitar (Williams, King), 55. Kopitar (Doughty, Martinez) – 33. Sheppard (Braun, Torres). Brankári: Quick - Stalock, strely na bránku: 30:26. Diváci: 18.384.
/na zápasy: 3:3/


Slováci v akcii:

Marián Gáborík (Los Angeles) 18:11 0 0 0 -1 5 0

/legenda: minutáž, góly, asistencie, body, +/-, strely na bránku, trestné minúty, brankári: minutáž, počet inkasovaných gólov/počet striel, percentuálna úspešnosť zásahov/