Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 16. apríl 2024Meniny má Dana a Danica
< sekcia NHL

Slováci nebodovali, Chicago a Anaheim sú v konferenčnom semifinale

Marián Hossa otočený chrbtom v súboji s Alexandrom Steenom. Foto: TASR/AP

Newyorskí jazdci sa v sérii ujali vedenia 3:2 na zápasy a od postupu do konferenčného semifinále ich delí už len jeden triumf.

New York 27. apríla (TASR) - Hokejisti Chicaga sa prebojovali do semifinále Západnej konferencie play off NHL. Blackhawks zvíťazili v šiestom zápase konferenčného štvrťfinále vo svojej hale United Center nad St. Louis 5:1 a v celej sérii uspeli 4:2. Obhajcovia vlaňajšieho prvenstva v bojoch o Stanleyho pohár tak slávili postup aj napriek tomu, že v sérii prehrali prvé dva súboje.

Chicago nedalo St. Louis šancu

"Vedeli sme, že prvé dve stretnutia sme prehrali iba tesne a že sme v nich nehrali svoj najlepší hokej. Séria sa nie náhodou hrá na štyri víťazné duely. Nie je to šprint, je to maratón," komentoval sériu so St. Louis chicagský obranca Duncan Keith. Bol to práve on, ktorý bol spolu s brankárom Coreym Crawfordom strojcom víťazstva v šiestom zápase. Jeden z najlepších bekov súťaže pridal ku gólu v tretej tretine i tri asistencie a so štyrmi bodmi si utvoril nový osobný rekord v play off. Skóre otvoril v 5. min domáci Bryan Bickell, ktorý šikovne tečoval strelu obrancu Brenta Seabrooka od modrej čiary. Seabrook sa vrátil do zostavy "čiernych jastrabov" po trojzápasovom treste za faul na kapitána Blues Davida Backesa. Hostia ešte stačili vyrovnať zásluhou T.J. Oshieho, ale to bolo z ich strany všetko. Víťazný gól - svoj tretí v sérii - zaznamenal v úvode tretej tretiny chicagský kapitán Jonathan Toews. Ryan Miller, ktorý prišiel do St. Louis pred play off z Buffala výmenou za Slováka Jaroslava Haláka, potom do konca duelu kapituloval ešte trikrát a Chicago mohlo oslavovať postup.



"Bola to naša hra v oslabení a výkon brankára Coreyho Crawforda, ktoré rozhodli o víťazstve a boli dôležité aj v celom priebehu série. Dnes sme mali šesť vylúčených hráčov za sebou, ale ubránili sme sa a následne skórovali z presilovej hry. Súper hral v prvých dvoch častiach hry výborne, ale my sme v tej tretej predviedli asi našu najlepšiu tretinu v sezóne," netajil po zápase spokojnosť tréner Chicaga Joel Quenneville. Jeho zverenci sa v semifinále konferencie stretnú s lepším z dvojice Colorado - Minnesota (zatiaľ 3:2 na zápasy). Slováci Marián Hossa s Michalom Handzušom v drese "čiernych jastrabov" nebodovali. Hossa dostal v druhej tretine trest na 2+2 minúty za nebezpečnú hru vysokou hokejkou, Handzuš ako center štvrtého útoku strávil na ľade 10:33 min.

Dallas v bojoch o Stanleyho pohár končí, Ducks v predĺžení rozhodli o postupe do konferenčného semifinále



Ďalším semifinalistom na Západe sa stal Anaheim, ktorý triumfoval na ľade Dallasu 5:4 po predĺžení, hoci ešte dve minúty pred koncom riadneho hracieho času prehrával 2:4. Stars nastúpili na duel s nožom na krku a s vedomím povinného víťazstva. Tomu zodpovedal aj úvod, keď domáci vyhrali prvú tretinu 3:1 a sebavedome kráčali za vynútením si siedmeho duelu. V 31. min zvýšil Trevor Daley na 4:2 pre Dallas, ale hostia nezložili zbrane. Najskôr stotridsať sekúnd pred záverečným klaksónom skóroval Nick Bonino a potom v dramatickom závere 24 sekúnd pred vypršaním riadneho hracieho času poslal duel do predĺženia Devante Smith-Pelly. Dokonalý obrat a postup do konferenčného semifinále napokon zabezpečil "káčerom" svojim druhým gólom v zápase Bonino. "My sa nikdy nevzdávame. Myslím, že sme to dokázali v priebehu sezóny niekoľkokrát," citoval Bonina po zápase oficiálny web nhl.com. Súperom Anaheimu v boji postup medzi štyri najlepšie tímy bude víťaz série medzi San Jose a Los Angeles (zatiaľ 3:2 na zápasy).

Hráč Rangers Ryan McDonagh (vľavo) a útočník Philadelphie Jakub Voráček (vpravo).
FOTO TASR/AP


Jazdci využili výhodu domáceho prostredia, sú krok od postupu

Výhodu domáceho prostredia využili hráči New York Rangers, ktorí zvíťazili v kľúčovom piatom zápase štvrťfinále Východnej konferencie nad Philadelphiou 4:2 a v sérii vedú po nedeli 3:2. "Jazdcov" naštartoval za víťazstvom v 12. minúte Marc Staal, ďalšie dva presné zásahy pridali následne v druhej tretine Brad Richards s Dominicom Mooreom. Hostia síce stihli znížiť v poslednej minúte strednej časti hry počas presilovky zásluhou Vincenta Lecavaliera, ale to bolo na dlhší čas z ich strany všetko. Až v 59. minúte zdramatizoval stretnutie kapitán "letcov" Claude Giroux, no na viac Philadelphii už nezostalo síl. Domáci ešte prikrášlili skóre gólom do prázdnej bránky z hokejky Briana Boyla. "Za víťazstvo dnes vďačíme ďalšiemu výbornému defenzívnemu výkonu. Naučili sme súpera zatlačiť do situácií, v ktorých ľahšie strácajú puky," komentoval duel tréner newyorských "jazdcov" Alain Vigneault.





Play off NHL:

piaty zápas štvrťfinále Východnej konferencie


NY RANGERS - PHILADELPHIA 4:2 (1:0, 2:1, 1:1)



Góly: 12. M. Staal (St. Louis, Stepan), 29. Richards (Miller, Hagelin), 37. Moore, 60. Boyle (Moore, Girardi) - 40. Lecavalier (Streit, MacDonald), 59. Giroux (Timonen, Simmonds). Brankári: Lundqvist - Mason, strely na bránku: 22:26, 18.006 divákov

/stav série: 3:2/

šiesty zápas štvrťfinále Západnej konferencie

CHICAGO - ST. LOUIS 511 (1:1, 0:0, 4:0)



Góly: 5. Bickell (Seabrook, Keith), 41. Toews (Keith, Seabrook), 43. Sharp (Kane), 48. Shaw (Keith, Rozsíval), 58. Keith (Shaw, Kruger) - 17. Oshie (Steen, Bouwmeester). Brankári: Crawford - Miller, strely na bránku: 27:36, 22.144 divákov

/konečný stav série: 4:2/

šiesty zápas štvrťfinále Západnej konferencie

DALLAS - ANAHEIM 4:5 pp (3:1, 1:1, 0:2 - 0:1)



Góly: 6. Daley (Horcoff), 11. Eakin (Seguin, Goligoski), 20. Garbutt (Eakin, Goligoski), 31. Daley (Goligoski) - 18. Smith-Pelly (Selänne, Rakell), 24. Lovejoy (Selänne), 58. Bonino (Perrym Beleskey), 60. Smith-Pelly (Beauchemin, Perry), 63. Bonino (Cogliano, Maroon). Brankári: Lehtonen - Miller (od 20. minúty Andersen), strely na bránku 24:30, 19.323 divákov

/konečný stav série: 2:4/