Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia NHL

NHL: Tampa s Černákom opäť podľahla Columbusu

Na snímke malý fanúšik New Yorku Islanders v druhom zápase štvrťfinálovej série play off Východnej konferencie NHL New York Islanders - Pittsburgh 12. apríla 2019 v Uniondale Foto: TASR/AP

Pozrite si aktuálne výsledky hry NHL.

New York 13. apríla (TASR) - Hokejisti Tampy Bay Lightning prehrali v 1. kole play off NHL aj druhý domáci zápas s Columbusom. V noci na sobotu podľahli Blue Jackets hladko 1:5, keď suverénovi základnej časti nepomohla ani asistencia slovenského obrancu Erika Černáka. Mimoriadne vydarený zápas odohral center hostí Matt Duchene, ktorý zaznamenal štyri body za gól a tri asistencie.

Černák mal prsty v jedinom góle "bleskov" z hokejky Michaila Sergačova, ktorý v 45. minúte znížil na priebežných 1:3. Slovenský bek si pripísal asistenciu aj v prvom vzájomnom dueli pred dvoma dňami, v ktorom Tampa premárnila trojgólový náskok a prehrala 3:4. Blue Jackets tentoraz dokráčali ešte k jednoznačnejšej výhre a držitelia druhej voľnej karty tak vo štvrťfinálovej sérii Východnej konferencie vedú prekvapujúco 2:0 na zápasy. "Páčilo sa mi, ako sme hrali. Ešte lepšie ako v prvom stretnutí," spokojne konštatoval tréner hostí John Tortorella. "Myslím si, že sa v určitých situáciách neustále zlepšujeme. Musíme na tom naďalej pracovať a zdokonaľovať našu hru," citoval kouča Columbusu oficiálny web profiligy. Oporou "modrokabátnikov" bol opäť ruský brankár Sergej Bobrovskij, ktorý zneškodnil 23 striel domácich hráčov. Duchene so štyrmi bodmi vytvoril nový klubový rekord v počte bodov v jednom zápase play off. Blue Jackets sa stali iba štvrtým tímom histórie, ktorý sa ujal v sérii 1. kola vedenia 2:0 na zápasy proti víťazovi Prezidentskej trofeje.

Tampa si počínala v základnej časti suverénne, 62 víťazstvami vyrovnala rekord Detroitu zo sezóny 1995/96, no najdôležitejšiu časť sezóny odštartovala mizerne. Počítajúc aj vlaňajšiu vyraďovačku prehrala štyri zápasy play off v rade. Séria sa teraz presúva do Ohia, tretí duel je na programe v noci na pondelok (1.00 SELČ). "Sme v ťažkej pozícii, no nevzdávame sa. Musíme vytrhnúť stránku z ich knihy, ideme na ich ľad a pokúsime sa tam vyhrať. Sústreďujeme sa na tretí zápas. Je to náročné, zatiaľ sa séria nevyvíja dobrým smerom," priznal kapitán floridského mužstva Steven Stamkos. Tampe reálne hrozí, že v treťom zápase bude musieť nastúpiť bez svojej ruskej hviezdy Nikitu Kučerova, najproduktívnejší hráč základnej časti a víťaz Art Ross Trophy dostal v závere zápasu päťminútový trest za narazenie zozadu a putoval predčasne pod sprchy.

Hráči New Yorku Islanders naplno využili výhodu domáceho prostredia, v druhom súboji v Nassau Coliseum zdolali Pittsburgh 3:1 a v sérii 1. kola vedú 2:0 na zápasy. "Ostrovania" prvýkrát od roku 1983, v ktorom získali svoj dosiaľ posledný Stanleyho pohár, sa ujali v sérii play off vedenia 2:0 na zápasy. Penguins sa síce ujali vedenia premiérovým zásahom obrancu Erika Gudbransona vo vyraďovačke, no potom už skórovali len domáci, konkrétne Anthony Beauvillier, Jordan Eberle a Josh Bailey. "Držali sme sa našej hry. Každý robil to, čo mal. Myslím si, že sme boli trpezliví a dodržiavali náš herný systém," povedal brankár Islanders Robin Lehner, ktorý sa blysol 32 úspešnými zákrokmi.

Vo štvrťfinále Západnej konferencie prehral Winnipeg oba domáce stretnutia, v noci na sobotu podľahol St. Louis 3:4. Víťazný gól Blues strelil v 44. minúte Ryan O'Reilly, o dva presné zásahy sa postaral Oskar Sundqvist. Jordan Binnington sa stal po Curtisovi Josephovi (1990) iba druhým brankárom - nováčikom v klubovej histórii, ktorý dokázal vybojovať víťazstvá v prvých dvoch štartoch v play off. "Je to náročná séria, ale vyhrať v nej dva zápasy je skutočne dobrým znamením pre náš tím," poznamenal útočník Blues Patrick Maroon.

Vlaňajší finalista Vegas Golden Knights uspel v druhom zápase na ľade San Jose 5:3 a vyrovnal stav série na 1:1. Sharks síce dokázali v prvej tretine zmazať trojgólové manko, no potom "rytieri" ešte dvakrát udreli zásluhou Marka Stonea a Williama Karlssona. Golden Knights využili jednu presilovku a strelili dva góly v oslabení. Brankár Sharks Martin Jones vydržal medzi žŕdkami len do siedmej minúty, keď inkasoval tri góly zo siedmich striel, ani jeho náhradník Aaron Dell však nedokázal potiahnuť "žralokov" k výhre. Tretí zápas série sa odohrá v noci na pondelok v Las Vegas (4.00).

NHL - 1. kolo play off:



štvrťfinále Východnej konferencie - 2. zápasy:

TAMPA BAY LIGHTNING – COLUMBUS BLUE JACKETS 1:5 (0:2, 0:1, 1:2)

Góly: 45. Sergačov (J.T. Miller, ČERNÁK) – 6. Atkinson (Duchene), 12. Werenski (Duchene), 22. Duchene (Panarin, Werenski), 50. Nash (Jenner), 53. Panarin (Duchene, Bjorkstrand). Brankári: Vasilevskij - Bobrovskij, strely na bránku: 24:27, 19.092 divákov.

/stav série: 0:2/



NEW YORK ISLANDERS – PITTSBURGH PENGUINS 3:1 (0:0, 1:1, 2:0)

Góly: 34. Beauvillier (Barzal, Eberle), 48. Eberle (Barzal, Boychuk), 52. Bailey (Lee, Toews) – 31. Gudbranson (Malkin). Brankári: Lehner - Murray, strely na bránku: 34:33, 13.917 divákov.

/stav série: 2:0/



štvrťfinále Západnej konferencie - 2. zápasy:

WINNIPEG JETS – ST. LOUIS BLUES 3:4 (1:1, 2:2, 0:1)

Góly: 13. Wheeler (Scheifele, Copp), 23. Laine (Wheeler, Byfuglien), 39. Scheifele (Connor, Byfuglien) – 6. Sundqvist (Bouwmeester, Schwartz), 27. Maroon (Thomas, Pietrangelo), 30. Sundqvist (Perron, Edmundson), 44. O'Reilly (Bouwmeester, Parayko). Brankári: Hellebuyck - Binnington, strely na bránku: 29:32, 15.321 divákov.

/stav série: 0:2/



SAN JOSE SHARKS – VEGAS GOLDEN KNIGHTS 3:5 (3:3, 0:1, 0:1)

Góly: 17. Couture (Pavelski, M. Karlsson), 18. Hertl (M. Karlsson, Couture), 20. Thornton (Dillon, Kane) – 1. Eakin (Pacioretty), 5. C. Miller, 7. Pacioretty (Šťastný), 22. Stone (Šťastný, Theodore), 48. W. Karlsson (Smith, Tuch). Brankári: Jones (7. Dell) - Fleury, strely na bránku: 37:23, 17.562 divákov.

/stav série: 1:1/



Slovák v akcii:

Erik Černák (Tampa) 22:04 0 1 1 0 1 0

/minutáž, góly, asistencie, body, +/-, strely na bránku, trestné minúty/