Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia NHL

VIDEO: NHL: Washington s Fehérvárym a Pánikom pokazil bluesmanom párty

Na snímke vľavo slovenský obranca Washingtonu Martin Feherváry Foto: TASR/AP

Fehérváry absolvoval vo veku 19 rokov víťazný debut v profilige. Uspelo aj Toronto so slovenským zadákom Martinom Marinčinom, ktoré v bitke o Ontário zdolalo doma Ottawu 5:3.

New York 3. októbra (TASR) - Nový ročník zámorskej NHL odštartoval v noci na štvrtok úvodnými štyrmi zápasmi, v ktorých do hry zasiahli aj traja slovenskí hokejisti. V súboji posledných dvoch šampiónov St. Louis - Washington nastúpili premiérovo v drese Capitals obranca Martin Fehérváry a útočník Richard Pánik a tešili sa z výhry hostí 3:2 po predĺžení. Fehérváry tak absolvoval vo veku 19 rokov víťazný debut v profilige. Uspelo aj Toronto so slovenským zadákom Martinom Marinčinom, ktoré v bitke o Ontário zdolalo doma Ottawu 5:3.

V St. Louis počas predzápasového ceremoniálu vyvesili pod strop haly Enterprise Center majstrovskú vlajku pripomínajúcu zisk ich prvého Stanleyho pohára. Duel mal o to slávnostnejší nádych, že Blues privítali držiteľa trofeje zo sezóny 2017/2018 Washington. Domácim vyšiel štart, keď po góloch Sammyho Blaisa a kapitána Alexa Pietrangela viedli na konci 8. minúty 2:0. Capitals ale dokázali duel otočiť. Ešte v prvej tretine si otvoril strelecký účet v novej sezóne ruský kanonier Alexander Ovečkin, pre ktorého to bol už 11. gól v 15-tich úvodných dueloch. O vyrovnanie sa postaral v druhom dejstve v presilovke jeho krajan Dmitrij Orlov a v tretej minúte predĺženia rozhodol o triumfe "Caps" český útočník Jakub Vrána, ktorý tak pokazil domácim majstrovskú "párty". "Za stavu 0:2 sme vedeli, že stále máme množstvo času na obrat. Výbornú prácu odviedli hráči na oslabenia. Aj s bodom by sme boli spokojní, mali sme šťastie, že sme získali dva," vyslovil sa Ovečkin.

Zhodne dvomi asistenciami sa na výhre tímu z hlavného mesta USA podieľali John Carlson a Lars Eller, ten na poste centra druhého útoku nahradil Jevgenija Kuznecova, ktorý si odpykáva trest za užívanie kokaínu. Fehérváry napokon absolvoval ligovú premiéru v tretej obrannej dvojici s Čechom Radkom Gudasom, odohral 13:35 minúty so ziskom plusového bodu, dve minúty si odsedel na trestnej lavici za vyhodenie puku mimo hracej plochy. Prvý súťažný zápas za Capitals odohral aj jeho krajan Pánik, ktorý v treťom útoku po boku Carla Hagelina a Chandlera Stephensona odohral 14:21 min a rozdal aj dva "hity". "Bluesmanom" nepomohli ani dve asistencie Ryana O'Reillyho, Justin Faulk si pri debute v drese St. Louis pripísal asistenciu. "Nikdy nechcete stratiť v zápase vedenie, zvlášť nie o dva góly. Musíme pokračovať v tvrdej robote, držať sa nášho herného plánu a byť vytrvalejší. Verím, že v ďalšom zápase uspejeme," povedal pre nhl.com domáci brankár Jordan Binnington, ktorý predviedol 31 úspešných zákrokov.

Toronto si v domácej Scotiabank Arene poradilo s Ottawou 5:3 aj zásluhou dvoch gólov Austona Matthewsa. Američan sa stal iba štvrtým hráčom profiligovej histórie, ktorý dokázal skórovať v každom zo svojich prvých štyroch otváracích súbojov ročníka. Napodobnil tak Dita Clappera (1927/28 - 1930/31), Davea Andreychuka (1982/83 - 1985/86) a Sergeja Fjodorova (1990/91 - 1993/94). "Snažím sa skórovať v každom zápase. Pri prvom góle mi poslal neuveriteľnú prihrávku William Nylander, pri druhom ma zasa našiel Mitchell Marner, ktorý akoby mal oči na zadnej strane hlavy. Bol to úžasný pas, ja som sa iba snažil čo najskôr vystreliť," opísal svoje presné zásahy Matthews, ktorý dal v úvodných zápasoch sezóny už dokopy deväť gólov. Darilo sa aj Iľjovi Michejevovi, ktorý v premiérovom súťažnom zápase v drese Toronta zaznamenal gól a asistenciu. "Javorové listy" položili základ svojho víťazstva v druhej tretine, ktorú vyhrali 4:1. Konečne tak zdolali rivala v úvodnom súboji ročníka, v predošlých piatich ťahali so "senátormi" zakaždým za kratší koniec. Marinčin nastúpil v treťom obrannom páre so švédskym nováčikom Rasmusom Sandinom, počas 13:46 min. vyslal na bránku súpera dve strely. Do zostavy Toronta sa nezmestila nová posila Jason Spezza, skúsený center bol iba zdravý náhradník, podľa trénera Mikea Babcocka by však mal v ďalšom zápase hrať.

V ďalšom čisto kanadskom súboji Edmonton zdolal na domácom ľade Vancouver 3:2. V drese Oilers chýbal slovenský krídelník Tomáš Jurčo, ktorý podstúpil nešpecifikovanú lekársku procedúru. Gólom a dvomi asistenciami prispel k triumfu "olejárov" Nemec Leon Draisaitl, o víťazný zásah sa postaral v 55. minúte Connor McDavid. "Hrali sme jednoducho, tvrdo do tela, robili sme všetko preto, aby sme tento tím zdolali," komentoval duel Draisaitl, ktorého pochválil aj McDavid: "Leon drel ako kôň. To vlastne robí v každom zápase." Brankár Mike Smith pri súťažnom debute v drese Oilers zaznamenal 31 úspešných zákrokov. "Bolo to cenné tímové víťazstvo. Za stavu 1:2 sme ani na chvíľu nespanikárili. Som rád, že som dosiahol výhru hneď v prvom vystúpení," poznamenal.

Hráči Vegas si aj vďaka dvom gólom Reillyho Smitha poradili na domácom ľade so San Jose 4:1. V drese Sharks nenastúpil švédsky obranca Erik Karlsson, ktorý chýbal z nešpecifikovaných osobných dôvodov. Zatiaľ nie je známe, kedy by hviezdny bek mohol byť "žralokom" opäť k dispozícii.

NHL - sumáre:


TORONTO MAPLE LEAFS – OTTAWA SENATORS 5:3 (0:1, 4:1, 1:1)

Góly: 23. Gauthier (Barrie), 25. Moore (Michejev, Sandin), 29. Matthews (Nylander, Rielly), 35. Matthews (Marner, Tavares), 50. Michejev (Barrie) – 1. Tkachuk (C. Brown, White), 26. Sabourin (Chlapík, Pageau), 58. Ryan (Tierney, Borowiecki). Brankári: Andersen - Anderson, strely na bránku: 42:26, 19.612 divákov.



ST. LOUIS BLUES – WASHINGTON CAPITALS 2:3 pp (2:1, 0:1, 0:0 - 0:1)

Góly: 1. Blais (Perron, O'Reilly), 8. Pietrangelo (Faulk, O'Reilly) – 16. Ovečkin (Carlson, Eller), 33. Orlov (Jensen, Eller), 63. Vrána (Carlson, Oshie). Brankári: Binnington - Holtby, strely na bránku: 22:34, 18.096 divákov.



EDMONTON OILERS – VANCOUVER CANUCKS 3:2 (1:0, 0:1, 2:1)

Góly: 6. Draisaitl (Kassian, Benning), 51. Kassian (Draisaitl, Nurse), 55. McDavid (Draisaitl, Benning) – 32. Edler (Boeser, Miller), 50. Pearson (Myers, Hughes). Brankári: M. Smith - Markström, strely na bránku: 22:33, 18.347 divákov.


VEGAS GOLDEN KNIGHTS – SAN JOSE SHARKS 4:1 (2:1, 1:0, 1:0)

Góly: 4. Stone, 6. R. Smith (Karlsson), 23. Glass (Pacioretty, Stone), 45. R. Smith (Karlsson) – 13. Sörensen (Couture, Burns). Brankári: Fleury - Jones, strely na bránku: 35:22, 18.588 divákov.


Slováci v akcii:



Richard Pánik (Washington) 14:21 0 0 0 0 0 0

Martin Fehérváry (Washington) 13:35 0 0 0 +1 0 2

Martin Marinčin (Toronto) 13:46 0 0 0 0 2 0

/pozn.: čas na ľade, góly, asistencie, body, +/-, strely na bránku, trestné minúty/