Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia NHL

NHL: Winnipeg postúpil do 2. kola, Philadelphia sa ešte udržala v hre

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Hokejisti Winnipegu sa v semifinále Západnej konferencie stretnú s lepším z dvojice Nashville Predators - Colorado Avalanche.

New York 21. apríla (TASR) - Hokejisti Winnipegu Jets prvýkrát v klubovej histórii postúpili do 2. kola play off NHL. V noci na sobotu zdolali v piatom súboji 1. kola na domácom ľade Minnesotu Wild hladko 5:0 a celú sériu vyhrali pomerom 4:1. V semifinále Západnej konferencie sa stretnú s lepším z dvojice Nashville Predators - Colorado Avalanche, v sérii vedú "Preds" 3:2 na zápasy.

Jets nedovolili "divochom" skórovať sedem tretín v rade. V piatom dueli rozhodli o svojom triumfe už v úvodnej dvadsaťminútovke, v ktorej štyrmi gólmi vyhnali už po 12 minútach z bránky Devana Dubnyka, nahradil ho Alex Stalock. V drese "tryskáčov" sa presadilo päť rôznych strelcov, Mark Scheifele si pripísal gól a asistenciu, Dustin Byfuglien a Paul Šťastný zaznamenali dve asistencie. Domáci brankár Connor Hellebuyck zneškodnil všetkých 30 striel súpera a v druhom zápase po sebe si udržal čisté konto. "Chalani predomnou hrali vynikajúco v každom detaile," uviedol Hellebuyck pre portál nhl.com. Slovenský útočník Marko Daňo sa opäť nezmestil do zostavy Winnipegu. Jets prvýkrát v klubových dejinách vyhrali sériu play off, v roku 2015 vypadli v 1. kole s Anaheimom, ich predchodca Atlanta Thrashers nestačila v roku 2007 v úvodnom kole na NY Rangers. Originálni Jets (dnes Arizona Coyotes), ktorí ale so súčasným klubom nemajú okrem názvu nič spoločné, vyhrali dve z 13 sérií v bojoch o Stanleyho pohár v čase, keď sídlili vo Winnipegu.

Na svojho súpera v 2. kole si musí kanadský klub ešte počkať. Držiteľ Prezidentskej trofeje pre najlepší tím základnej časti Nashville totiž v piatom stretnutí štvrťfinále Západnej konferencie nedokázal spečatiť svoj postup a podľahol Coloradu 1:2. Hráči Avalanche tak znížili stav série na 2:3 a udržali sa v postupovej hre. Domáci Predators síce viedli od 51. minúty po góle Nicka Bonina, no súper dokázal v záverečných necelých 5 minútach skóre otočiť zásluhou Gabriela Landeskoga a Svena Andrighetta. "Je to skvelé. Nevzdali sme sa za stavu 0:1, verili sme, že ešte sa s výsledkom dá niečo urobiť. Máme veľkú psychickú silu," povedal Andrighetto. Nezlomnosť Colorada vyzdvihol aj strelec gólu domácich Bonino: "Klobúk dolu pred súperom, neprestával bojovať. My sme však rozhodne nehrali v tom čase náš najlepší hokej." Šiesty zápas je na programe v noci na pondelok o 4.00 SELČ v Denveri.

Rovnako nevyužil možnosť ukončiť sériu dvojnásobný obhajca trofeje Pittsburgh. Penguins prehrali v piatom dueli štvrťfinále Východnej konferencie doma s Philadelphiou 2:4 a vedú už iba 3:2 na zápasy. "Tučniaci" pritom viedli 2:1, ale na 2:2 najskôr na konci druhej tretiny vyrovnal v oslabení Valtteri Filppula a 75 sekúnd pred koncom zápasu strelil víťazný gól Sean Couturier. "Cítil som sa veľmi dobre. V takýchto zápasoch je adrenalín obrovský, snažíte sa pre tím urobiť všetko. Ale toto bol len jeden zápas, my bojujeme o úspech celú sezónu," poznamenal Couturier. Séria sa teraz presúva do Philadelphie, kde sa šiesty súboj odohrá v nedeľu o 21.00 SELČ.

1. kolo play off NHL

štvrťfinále Východnej konferencie - piaty zápas:

PITTSBURGH PENGUINS - PHILADELPHIA FLYERS 2:4 (0:1, 2:1, 0:2)
Góly:
32. Rust (Sheahan, Brassard), 37. Guentzel (Crosby, Simon) – 18. Giroux (Voráček, Filppula), 39. Filppula (Lehterä), 59. Couturier (Simmonds), 60. Read (Filppula). Brankári: Murray - Neuvirth, strely na bránku: 32:25, 18.632 divákov.
/stav série: 3:2/

štvrťfinále Západnej konferencie - piate zápasy:

NASHVILLE PREDATORS - COLORADO AVALANCHE 1:2 (0:0, 0:0, 1:2)
Góly:
51. Bonino (Ekholm, Watson) – 56. Landeskog (MacKinnon, Rantanen), 59. Andrighetto (Compher, Barrie). Brankári: Rinne - Hammond, strely na bránku: 45:27, 17.504 divákov.
/stav série: 3:2/

WINNIPEG JETS - MINNESOTA WILD 5:0 (4:0, 0:0, 1:0)
Góly:
1. Trouba (Scheifele, Connor), 6. Little (Byfuglien, Šťastný), 12. Tanev, 12. Armia (Byfuglien, Copp), 41. Scheifele (Šťastný, Wheeler). Brankári: Hellebuyck - Dubnyk (12. Stalock), strely na bránku: 26:30, 15.321 divákov.